Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bosch novým partnerom, formula E ako MS?

Záujem o elektrickú formulu E medzi renomovanými automobilkami neustále narastá. Priamo úmerne s tým stúpa aj záujem vedenia súťaže získať od Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) štatút majstrovstiev sveta po vzore „efjednotky“.

Najvyšší predstavitelia Formule E majú v pláne v úvode budúceho kalendárneho roka oficiálne požiadať FIA o udelenie spomínaného štatútu  už pre sezónu 2019/2020. Formule E má rozhodne veľkú šancu, pretože spĺňa dôležité predpoklady, nakoľko sa preteky konajú na viacerých kontinentoch a účastníkmi sú továrenské tímy.

Prečítajte si aj: Formula E: Na úvod testy vo Valencii

Rozhodujúce sovo za zeleným stolom bude mať FIA. „Evidujeme túžbu viacerých ľudí povýšiť šampionát na majstrovstvá sveta. Na druhú stranu to teraz ale pre nás nie je tá najdôležitejšia priorita,“ uviedol zakladateľa a šéf formuly E Alejandro Agag.

Prečítajte si aj: Formula E: San-ja dejiskom čínskej ePrix

Túžba povýšiť formulu E na seriál majstrovstiev sveta však bude bezpochyby naďalej narastať spolu s rastúcim záujmom továrenských stajní a globálnych sponzorov. Partnerom formule E sa nedávno napríklad stal aj pivovar Heineken.

Prečítajte si aj: Formula E: Prelomová sezóna začne v Rijáde

Podľa šéfa tímu NIO Gerryho Hughesa je prípadný prerod formule E na majstrovstvá sveta potrebné dôkladne zvážiť a prediskutovať. „Účastníkom a promotérom série pochopiteľne stojí za to, aby boli preteky povýšené na majstrovstvá sveta,“ vysvetlil Hughes.

Prečítajte si aj: Formula E: Je to čierne na bielom! Porsche vstupuje do elektrického kolotoča

„Myslím, že by bolo skvelé, aby šampionát formule E podľa nového návrhu bol známy ako svetový šampionát. Nový status série by však tiež znamenal vyššie vstupné náklady pre tímy, čo by sa malo ešte dôsledne zvážiť a prediskutovať.

Prečítajte si aj: Formula E: Audi e-tron Vision Gran Turismo alebo z obľúbenej videohry do reality!

Atraktivitu elektrického seriálu dokumentuje aj fakt, že novým oficiálnym partnerom šampionátu ABB FIA Formule E sa stala spoločnosť Bosch. Motoristickí odborníci očakávajú, že piata sezóna elektrickej formule bude prelomová. Monoposty druhej generácie už totiž zvládnu celé preteky na jedno nabitie.

„Bosch je pre elektrickú jazdu partner číslo jeden, čo je pozícia, ktorá sa teraz odráža v našom postavení oficiálneho partnera Formuly E,“ tvrdí Markus Heyn, člen predstavenstva spoločnosti Robert Bosch GmbH.

Prečítajte si aj: Formula E: Nissan ukázal elektrinou poháňaného „nadzvukového vtáka“

Partnerstvo s pretekárskou sériou zahŕňa rozsiahlu reklamnú spoluprácu na pretekárskych tratiach, online a v televízii. „Je nám veľkou cťou, že môžeme spoločnosť Bosch privítať na šampionáte ABB FIA Formuly E ako nášho oficiálneho partnera,“ reagoval Agag.

„Bosch je jedným z popredných dodávateľov automobilových komponentov, renomovanou a uznávanou značkou a vstup do Formuly E je rozhodne veľkým krokom. Dlhoročná tradícia spoločnosti Bosch v motoristickom športe a odborné znalosti z odboru elektrifikácie, automatizácie a konektivity sú pre mňa prirodzené spojenie,“ dodal Agag.

S Formulou E sa Bosch zameriava na pretekárske série, ktoré majú celosvetový dosah a ponúkajú atraktívnu technológiu a marketingovú platformu. Preteky prebehnú na okruhoch mestských centier po celom svete.

Prečítajte si aj: Formula E: Videli ste monopost druhej generácie? Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie!

Na začiatku piatej pretekárskej sezóny Formuly E 15. decembra 2018 bude v Saudskej Arábii v štvrti Ad Diriyah pripravených 22 pretekárskych vozidiel s elektrickým pohonom a na logo Bosch tu čaká jeho premiéra na pretekárskej dráhe.

Prečítajte si aj: Formula E: Bloom s DiCapriom zažili v Marakéši elektrický šok


„Vibrujúce veľkomestá, nadšení fanúšikovia a vozidlá s elektrizujúcim zrýchlením – také emocionálne prostredie je to pravé pre naše aktivity v oblasti pretekania,“ skonštatoval Clemens K. Krebs, vedúci marketingovej komunikácie obchodnej oblasti Mobility Solutions v spoločnosti Bosch.

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov