Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Formula E: Prelomová sezóna začne v Rijáde

Od novej prelomovej sezóny 2018/2019 sa seriál pretekov ABB FIA Formula E Championship rozšíri po prvý raz v histórii o podujatie v Saudskej Arábii. Dejiskom pretekov elektrických monopostov druhej generácie bude hlavné mesto – Rijád.

V poradí piata sezóna majstrovstiev sveta formule E odštartuje práve v Saudskej Arábii. Už v aktuálnom ročníku sa zoznam organizátorov atraktívnych mestských pretekov rozrástol o eventy v čilskom Santiagu, talianskom Ríme a švajčiarskom Zürichu. V Saudskej Arábii sa bude súťažiť až do roku 2030.

Prečítajte si aj: Formula E: Je to čierne na bielom! Porsche vstupuje do elektrického kolotoča

„Priniesť preteky do Rijádu ako prvé podujatie novej sezóny je perfektné pre začiatok novej fázy Formuly E. Ako vzrušujúca a zvučná krajina, ktorá sa zameriava na budúcnosť, bude Saudská Arábia ideálnym miestom pre debut novej generácie vozidiel Formule E,“ uviedol šéf série Alejandro Agag.

Prečítajte si aj: Formula E: Audi e-tron Vision Gran Turismo alebo z obľúbenej videohry do reality!

„Myslíme si, že Saudská Arábie s novou víziou princa Abdulaziza, princa Khalida a krajiny je vhodným miestom k odštartovaniu najnovšej kapitoly elektrického pretekania. Mnoho športov sa v Saudskej Arábii prezentuje. Sme hrdí, že si zo všetkých pretekárskych sérií vybrali zrovna nás. Väčšina krajín sa teraz zaujíma o Formulu E. Najmä Saudská Arábia, ktorá sa sústredí na vývoj nových technológií, obnoviteľných energií a elektrických vozidiel,“ dodal Agag.

V budúcej sezóne by sa chcela do kolotoča elektrickej formule po troch rokoch vrátiť aj Veľká Británia. Preteky by sa mohli uskutočniť v uliciach Birminghamu. V prvých dvoch ročníkoch pritom seriál finišoval v hlavnom meste – Londýne. „Pokiaľ sa nám podarí uzavrieť dohodu, preteky by sa mali konať budúce leto na podobnej trati, kde sa uskutočnil Superprix,“ informoval starosta regiónu West Midlands Andy Street.

Prečítajte si aj: Ženeva/Formula E: Nissan ukázal elektrinou poháňaného „nadzvukového vtáka“

Street súčasne potvrdil, že rokovania o organizovaní ePrix sa už rozbehli: „Počas minulého roku sme rokovali s organizátormi Formule E. Teraz sa nachádzame v pokročilej fáze rozhovorov a zameriavame sa na dve veci. Chceme ukázať svetu meniacu sa tvár centra Birminghamu, ktorá dostala v posledných rokoch štedré investície. Za druhé, a to je možno ešte dôležitejšie, chceme upozorniť na to, že naše regióny zaujímajú pozíciu svetového lídra v automobilovom priemysle novej generácie.“

Spomínaná birminghamská Superprix sa konala v rokoch 1986-1990 a jej hlavnou súčasťou boli preteky šampionátu cestovných vozidiel BTCC a tiež preteky Formule 3000. Kalendár Formule E pre sezónu 2018/2019 bude ešte musieť schváliť Svetová rada motoršportu (WMSC), ktorá bude definitívne rozhodovať o dejiskách pretekov 8. decembra 2018.

Prečítajte si aj: Formula E: Videli ste monopost druhej generácie? Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie!

Prečítajte si aj: Formula E: Bloom s DiCapriom zažili v Marakéši elektrický šok

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov