Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Formula E: San-ja dejiskom čínskej ePrix

Dejiskom čínskej ePrix, ktorá sa v novej prelomovej sezóne opäť objaví v kalendári Formuly E, bude mesto San-ja. Kolotoč s elektrickými formulami sa v ročníku 2018/2019 vráti do Číny po viac než troch rokoch.

Najľudnatejšia krajina na svet privíta 23. marca budúceho roku šieste preteky v piatej sezóny, ktorej ozdobou majú byť monoposty druhej generácie. Už teraz je známa presná lokalita, kde sa preteky uskutočnia.

Prečítajte si aj/Formula E: Massa kývol na ponuku Venturi

Elektrický šampionát, organizovaný pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA), sa predstaví v uliciach polmiliónového mesta San-ja, čo je druhé najväčšie mesto v najmenšej čínskej provincii na ostrove Chaj-nan. V najjužnejšom čínskom meste by sa malo súťažiť oproti zálivu Haitang Bay.

Prečítajte si aj/Formula E: Prelomová sezóna začne v Rijáde

„Návrat Formule E späť do Číny je pre sériu a pre trh kľúčový krok na rozhodujúcom území, ktorý nám pomôže napredovať v globálnom rozvoji elektrických vozidiel. San-ja je pre preteky Formule E idylickým prostredím,“ povedal šéf Formule E Alejandro Agag.
Prečítajte si aj/Formula E: Je to čierne na bielom! Porsche vstupuje do elektrického kolotoča

„Nielen vďaka ohromujúcemu výhľadu na brehy Juhočínskeho mora, ale pre pretrvávajúce úsilie Chaj-nanu v oblasti elektrické mobility, ktoré viedlo napokon k tomu, že sa San-ja môže pochváliť najlepším stavom ovzdušia v celej Číne,“ dodal Agag.
Prečítajte si aj/Formula E: Videli ste monopost druhej generácie? Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie!

V Číne sa doteraz uskutočnili dve ePrix. V oboch prípadoch sa konali v uliciach hlavného mesta Pekingu. Zatiaľ, čo v roku 2014 sa v historicky prvých pretekoch Formule E radoval Lucas Di Grassi, ktorý využil kolíziu Nicolasa Prosta a Nicka Heidfelda v prvej zákrute (pozri VIDEO), o rok neskôr v čínskej metropole triumfoval Sébastien Buemi.

Po oznámení dejiska konania pretekov v Číne zostáva v kalendári piatej sezóny Formule E už len jeden otáznik. Posledné nezaplnené miesto pre tretí event budúcej sezóny, ktorý sa uskutoční 26. januára 2019, s najväčšou pravdepodobnosťou zaplní čilské Santiago. Všetky zmeny v kalendári bude musieť ešte schváliť Svetová rada motoršportu.
Prečítajte si aj/Formula E: Bloom s DiCapriom zažili v Marakéši elektrický šok

Nový ročník svetového šampionátu, v ktorom už batérie elektrických monopostov zvládnu celé preteky, odštartuje 15. decembra v Rijáde (Saudská Arábia). V sezóne, ktorá vyvrcholí  13.-14. júla 2019 v New York City, sa predstavia nehlučné monoposty ešte v Marakéši (Maroko), Mexico City (Mexiko), Hong Kongu  (Čína), Ríme (Taliansko), Paríži (Francúzsko), Monaku, Berlíne (Nemecko)  a Zürichu (Švajčiarsko).

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov