Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Ženeva/Formula E: Nissan ukázal elektrinou poháňaného “nadzvukového vtáka“

Fanúšikovia elektrickej Formuly E a japonskej značky Nissan sa majú na čo tešiť….

Prelomová sezóna v pretekoch elektrickej Formuly E 2018/2019, v ktorej sa predstavia nové monoposty druhej generácie, klope na dvere. Jednou zo značiek, ktorá využila autosalón v Ženeve na predstavenie svojho elektrického vozu, bol aj Nissan.


Nissan sa stane vôbec prvým japonským výrobcom automobilov, ktorý ešte v závere tohto kalendárneho roku vstúpi do šampionátu elektromobilov ABB FIA Formula E. Rovnako ako v prípade monopostov z konkurenčnej „efjednotky“, aj vozy Formuly E bude od budúceho ročníka „zdobiť“ ochrana hlavy (tzv. svätožiara).

Japonci zvolili strieborno-čiernu farebnú kombináciu, ktorú oživujú červené elementy. Otázka jazdeckého zloženia stajne Nissan však zatiaľ zostáva nezodpovedaná. Autorom vozu pre piatu sezónu ABB FIA Formula E, ktorý sa pyšní nápadnou novou aerodynamikou, úplne novou batériou aj pohonom, je tím globálneho designu Nissan so sídlom v Tokiu.

Nový systém poskytuje väčší výkon aj dojazd a eliminuje potrebu kritizovanej výmeny vozu uprostred pretekov, ku ktorej dochádzalo v prvých štyroch sezónach šampionátu ABB FIA Formula E. „Na náš tím dizajnérov pôsobí auto Formule E na prvý pohľad ako elektrinou poháňaný nadzvukový vták počas letu. Preto sme túto prvú reakciu využili ako východzí bod k nájdeniu formy, ktorá prekoná odpor a gravitáciu,“ uviedol  viceprezident Nissan Motor Co. Alfonso Albaisa.


  

Pretekárske autá Formule E síce zrýchľujú explozívne, súčasne sú však prakticky úplne tiché. Preto sme využili Dopplerov jav – kombináciu sonického impulzu a uvoľneného výkonu aerodynamického tresku nás inšpirovala pri navrhovaní tohto elektrického športiaku,“ dodal na vysvetlenie Albaisa.

Monoposty pre Formuly E pre sezónu 2018/2019 sa svojim vzhľadom od ostatných formulových sérií líšia v podstate vo všetkých smeroch. Autori nového konceptu monopostu sa totiž nechali inšpirovať konkurenciou z vytrvalostných pretekov, najprestížnejšej kategórii – WEC, LMP1. Zatiaľ, čo na monoposte pribudla spomínaná „svätožiara“, tak zadné krídlo, ktoré je typické pre pretekárske autá, úplne zmizlo.

Okrem inovatívneho dizajnu dostanú piloti počas pretekov Formuly E k dispozícii spomínanú väčšiu porciu energie, kilowaty budú navýšené zo súčasných 170 na 200. Vďaka tomu vydržia batérie, dodávané po novom spoločnosťou McLaren Applied Technologies (pozn. predtým Wiliams Advanced Engineering), celú dĺžku pretekov, ktoré sa väčšinou konajú v uliciach svetových metropol.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov