Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


OH 2020 + Toyota = ekoolympiáda

Spojenie olympiáda a Toyota má priniesť ekologické ovocie v najbližších dvoch olympijských cykloch.  Pre OH 2020 a paralympiádu v Tokiu totiž pripravuje japonská automobilka viac ako 3000 osobných áut s elektrickým, hybridným alebo vodíkovým pohonom.

Toyota tak chce spoločne s japonskými organizátormi a zástupcami Medzinárodného olympijského výboru (MOV) dosiahnuť štatút najnižšej úrovne emisií v rámci všetkých oficiálnych vozových parkov v histórii počas športového sviatku pod piatimi kruhmi.

Toyota, ktorá sa v roku 2015 stala prvým oficiálnym globálnym olympijským partnerom v oblasti mobility, bude počas olympiády testovať a predvádzať automatizované vozidlá na štvrtej, predposlednej úrovni škály vytvorenej SAE International.

Tieto automobily budú samostatne predvádzať všetky činnosti súvisiace s riadením a pri tom sa budú pohybovať v určitom vopred definovanom priestore. Testy budú prebiehať v pobrežnej tokijskej štvrti a v okolí letiska Haneda.

Prečítajte si aj: Toyota Setsuna? Elektro-roadster z dreva

Športovci, organizátori aj fanúšikovia sa zoznámia tiež s futuristicky pôsobiacim prototypom Concept-i. Ten rozoznáva emócie šoféra a vďaka umelej inteligencii s ním môžete prirodzene konverzovať.

Ďalšou novinkou budú e-Palette, elektromobily novej generácie navrhnuté v rámci prelomového projektu „Mobility as a Service.“ Toyota účastníkom hier poskytne tiež vozidlá zo série Welcab, teda populárne značkové modely prispôsobené pre potreby fyzicky znevýhodnených osôb.

Prečítajte si aj: 24 h Le Mans: Toyota do histórie aj s Alonsom

V uliciach japonskej metropoly sa rovnako objavia automobily uľahčujúce prepravu na krátke vzdialenosti vrátane elektromobilov, trojkoliek či akčných i-Roadov. Potrebám hendikepovaných sú prispôsobené tiež hybridné taxíky JPN Taxi.

Tieto konzervatívne pôsobiace vozidlá podľa „londýnskeho vzoru“ sú skonštruované tak, aby boli čo najpohodlnejšie pre pasažierov. Majú nízko umiestnenú podlahu a veľké posuvné dvere, ktoré uľahčujú proces nastupovania aj vystupovania.
Prečítajte si aj: Toyota Mirai – doba vodíková

V sofistikovaných taxíkoch nájdete napríklad aj osvetlenie bezpečnostných pásov, aby bolo jednoduché nájsť ich po zotmení, a tiež veľké okná poskytujúce dokonalý výhľad. Toyota tento model uviedla na trh vlani na jeseň a v súčasnej dobe ho už využívajú obyvatelia japonských miest.

Organizátori olympiády dostanú od Toyoty oficiálnu flotilu pozostávajúcu z viac ako 3000 osobných vozidiel vybavených najmodernejšími nízkou-uhlíkovými pohonnými jednotkami a modernými bezpečnostnými systémami.

Prečítajte si aj: Toyota a Volvo – synonymum bezpečnosti

Sú medzi nimi elektrické sedany Toyota Mirai napájané vodíkovými palivovými článkami, samo-dobíjacie hybridné vozidlá a plug-in hybridy, ale aj nové elektrické modely na batérie. Organizátori budú mať k dispozícii rovnako vodíkom poháňané mestské autobusy Sora a vysokozdvižné vozíky.

Prečítajte si aj: Toyota 2000GT – historický medzník

Spomínané „olympijské automobily“ budú vybavené najmodernejšími systémami aktívnej bezpečnosti – Toyota Safety Sense, Lexus Safety System+ a Parking Support Brake. Niektoré vozidlá budú mať k dispozícii nový systém Highway Teammate pre automatizovanú jazdu po diaľnici (pozn. druhá úroveň automatizácie podľa SAE International).

Olympijskí organizátori z krajiny vychádzajúceho slnka predpokladajú, že hlavné mesto s 15 miliónmi obyvateľov privíta počas najväčšieho športového sviatku ďalších 15 miliónov hostí. Toyota podporí tokijské mestské úrady aj organizační výbor pri zaisťovaní bezpečnej a efektívnej dopravy pre všetkých.

Prečítajte si aj: Toyota Camry – návrat do Európy

Ku správe vozového parku poslúžia technológie automatickej výmeny informácií prostredníctvom DCM modulu (pozn. Data Communication Module) a digitálnej platformy Mobility Service Platform.

„Pre život v spoločnosti je sloboda pohybu kľúčová. Ľuďom, ktorým k prijatiu výzvy bránia pohybové ťažkosti, chce Toyota pomôcť vyriešiť problém. Želáme si, aby sa mobilita stala príležitosťou, nie prekážkou. Svojim podielom na olympijských a paralympijských hrách vyjadruje Toyota úctu k výnimočnosti každého človeka a rozmanitosti,“ uviedol šéf spoločnosti Toyota Akio Tojoda.

 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov