Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Formula E: Je to čierne na bielom! Porsche vstupuje do elektrického kolotoča

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) akceptovala začiatkom tohto týždňa prihlášku od spoločnosti Porsche, ktorá sa tak stáva súčasťou seriálu majstrovstiev sveta elektrickej formule E v úlohe výrobcu.

V praxi to o znamená, že továrensky tím z nemeckého Weissachu môže pokračovať vo vývoji vlastného elektrického poháňacieho ústrojenstva, ktoré bude homologizované v roku 2019. Značka Porsche na konci júla 2017 oznámila, že plánuje vstúpiť v závere budúceho roka do šiestej sezóny globálneho seriálu pretekov elektrických monopostov.

 

„FIA a Alejandro Agag odviedli v uplynulých niekoľkých rokoch fantastickú prácu,“ tvrdí Fritz Enzinger, ktorý ako člen predstavenstva automobilky Porsche nesie zodpovednosť za program Formule E. „Vďaka tomuto vývoju budeme môcť merať sily na súťažných okruhoch s najväčšími výrobcami automobilov na svete.“

Rovnako ako v prípade úspešného projektu prototypu 919 Hybrid Le Mans bude mať technický vývoj a realizáciu programu Formule E na starosti Andreas Seidl. „Možnosti a výkonové parametre elektricky poháňaných vozidiel sú už dlhšiu dobu hlavnou témou v spoločnosti Porsche,“ uviedol Seidl.

„Čím hlbšie poznatky naši inžinieri v tejto oblasti získavajú, tým viac fascinujúce sú riešenia, s ktorými prichádzajú. Nemôžeme sa už dočkať, až budeme mať na začiatku roku 2019 k dispozícii naše prvé vozidlo, aby sme v ňom mohli testovať naše vlastné poháňacie ústrojenstvo. Druhá generácia pretekárskeho monopostu, ktorú Formula E predstavila začiatkom marca v Ženeve, má veľmi vydarenú konštrukciu.“

Formule E poskytne podvozok a akumulátory. Všetky ostatné komponenty poháňacieho ústrojenstva však pochádzajú z vlastného vývoja pretekárskych tímov. Porsche tak môže pracovať na špecifických riešeniach kľúčových technológií, ako sú elektromotory, invertory, elektronicky riadené brzdové sústavy, prevodovky, diferenciály, hnacie hriadele, škrupinová konštrukcia skeletu, komponenty zavesenia zadnej nápravy, chladiace sústavy a riadiace jednotky.

Energetická hospodárnosť poháňacieho ústrojenstva hrá rozhodujúcu úlohu nielen počas pretekov, na ktorých sa zúčastňujú najrenomovanejší výrobcovia automobilov na svete, ale je tiež najdôležitejšia vo vývoji elektromobilov pre cestnú premávku.



Vstup značky Porsche do Formule E v roku 2019 prebehne súčasne s uvedením sériovo vyrábanej verzie koncepčnej štúdie Mission E na trh. Toto vozidlo, prvé Porsche s úplne elektrickým pohonom, bude najšportovejšie zameraným a technicky najvyspelejším automobilom vo svojej triede. Porsche plánuje do konca roka 2022 investovať do elektrické mobility viac než šesť miliárd eur.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov