Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Formula E: Videli ste monopost druhej generácie? Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie!

Páči sa vám nový dizajn Formule E pre sezónu 2018/2019?

Od sezóny 2018/2019 dôjde v čoraz populárnejších pretekoch elektrickej Formule E pod hlavičkou FIA k historickému medzníku. Piloti budú totiž od piatej sezóny pod hlavičkou FIA súperiť na monopostoch druhej generácie, ktorých výhodou je fakt, že absolvujú na jedno nabitie celé preteky!

Nový monopost nehlučnej formule E absolvuje medzinárodnú premiéru na marcovom autosalóne Ženeva. Voz Gen2 disponuje svätožiarou aj dvojnásobnou kapacitou batérií. Od ďalšej sezóny tak už neuvidíme výmenu vozu v polovici pretekov, tak ako tomu je a bolo v úvodných štyroch ročníkoch.

Už aktuálna štvrtá sezóna majstrovstiev sveta Formule E priniesla pár zmien, ktoré umožnia viac modifikácií pre monoposty, avšak skutočne prevratným by mal byť až ročník číslo päť. Očakáva sa väčší vizuálny pôžitok pri pohľade na nové monoposty. Tie totiž začnú používať novú platformu od spoločnosti Spark Racing Technologies, ktorá predstavila auto s krytím kokpitom, výrazným difúzorom a do dvoch častí členeným zadným krídlom.

Firma Spark Racing Technologies aj naďalej pripravuje vozy spoločne s talianskym konštruktérom Dallara, firmou Michelin a McLaren Applied Technologies, pričom auto počas testovania využívalo pohonnú jednotku Mahindry. Podvozok Gen2 oproti predchodcovi výrazne zmení vzhľad z pohľadu aerodynamiky. Už prvé snímky ukázali, k akým radikálnym premenám došlo, no napriek tomu sa môže konečná podoba Formuly E v budúcnosti ešte líšiť.

Celková hmotnosť auta druhej generácie by sa mala pohybovať na úrovni do 900 kg. Výkonnejšiu batériu pre budúcu sezónu má na svedomí spoločnosť McLaren, ktorá získala lukratívny kontrakt na dodávku batérií a prebrala tak úlohu po Williams Advanced Engineering. Batéria s výkonom  900 voltov bude umiestnená vo vnútri šasi a prístupná bude zo spodnej časti. Maximálny výkon monopostu stúpne v kvalifikácie zo 180 na 220 kW a v pretekoch z 200 na 250 kW.

V sezóne 2018/2019 budú môcť tímy taktiež používať vlastnú pohonnú jednotku, čo by mohlo pomôcť vývoju elektrického pohonu automobilov vo všeobecnosti. Veď napokon množstvo technológií z Formuly 1 dnes nájdeme v bežných sériových vozidlách. Rozhodujúcim faktorom je však spomínaný dojazd a zrušenie striedania monopostov.

„Prežívame vzrušujúce chvíle,“ uviedol pri slávnostnej príležitosti prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jean Todt. „Dnes sme po prvý raz uvideli design vozu druhej generácie. Som presvedčený, že svojim moderným a futuristickým pojatím nadchne skutočne každého. Som hrdý na to, že Formule E sa stáva, a to nie po prvý raz, priekopníkom na technickom poli.“

„Tento automobil predznamenáva budúcnosť motoršportu,“ poznamenal promotér Alejandro Agag. „Keď sme začínali, chceli sme skoncovať so zastaralými tradíciami a prísť s revolučným riešením. Tu je výsledok. Tento monopost bude rýchlejší, s dvojnásobnou kapacitou batérií a tým pádom aj dlhším dojazdom. Dosiahli sme spolu s FIA dôležitý míľnik.“

K vyššej atraktivite pretekov Formule E od budúcej sezóny určite prispeje aj avizovaný vstup renomovaných automobiliek do šampionátu. Tie vytvoria vlastné tímy, či preberú pod svoj patronát tie súčasné. Už v teraz medzi desiatimi stajňami figurujú značky ako Audi, DS, Jaguar, či Reanult. Začiatkom tohto roka oznámila vstup do Formuly E automobilka BMW, pričom o slovo sa hlásia aj Mercedes, Nissan a v kuloároch sa hovorí aj o Maserati.

Vedenie Formule E chce chrániť súkromné stajne pred nárastom nákladov, ktoré môžu byť po príchode veľkých konštruktérov hrozbou. FIA preto zaviedla cenový strop pre nezávislé stajne, ktoré si budú chcieť v budúcom ročníku obstarať auto pripravené na preteky. Maximálne náklady na kúpu hotového auta Formule E nepresiahnu čiastku 817 300 eur.  Čo sa týka pohonných jednotiek, tam je horná hranica predajnej sumy limitovaná na 125 000 €. Ochranný systém Halo, známy aj ako svätožiara, bude stáť 12 700 eur, pričom tímy si musia pripraviť čiastku 200 000 € na batériu  a ďalších 299 600 € za podovozok.

Ak vychádzame z predpokladu, že stajne budú používať iba jeden monopost, dôjde tak ušetreniu značných finančných prostriedky. Momentálne platia za pohonnú jednotku 150 000 €, teda 600 000 €, nakoľko každý z tímov má štyri vozy. Cena kompletného auta je momentálne stanovená na 480 000 €, avšak  okrem spomínaných nákladov musia tímy rátať aj s administratívnym poplatkom vo výške 55 000 €.

Mimochodom, v prvej sezóne Formule E 2014/2015 postavila jednotný voz francúzska firma Spark Racing Technologies. Monpospot však bol výsledkom desaťmesačnej kooperácie s firmami Dallara (podvozok), McLaren (rovnaký motor ako má McLaren P1), Williams (batárie) a Renault. Od druhého ročníka si však už mohli tímy vyvíjať vlastné pohonné jednotky.

Pre tretiu sezónu navrhla Dallara nový nos vozu s dvojitým predným prítlačným krídlom, za účelom vizuálnej odlišnosti od iných motoristických sérií. FIA tak už vtedy potvrdila, že nevidí v tejto sérii len alternatívny priestor pre experimentovanie s pohonnými jednotkami, ale tiež s dizajnom celého auta. Napriek modernizácii však ani v aktuálnej štvrtej sezóne Formule E nedokáže akumulátor vydržať po celú dĺžku pretekov.

Autorom dizajnu súčasných monopostov je spomínaná firma Spark Racing Technologies, ktorú vlastní niekdajší vedúci tímu Renault F1 Frederic Vasseur. Jazdci však v ročníku 2017/2018 musia po vybití presadať do druhého auta, čo vzbudilo značnú kritiku voči pravidlám série. Maximálny výkon motoru je teraz 200 kW, pričom ten je povolený len na jedno kolo v tréningu aj v kvalifikácii. Minimálna predpísaná hmotnosť vozu vrátane jazdca je od tretej sezóny 880 kg.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov