Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ethec – elektromotorka od študentov

Pozoruhodný elektrický motocykel Ethec s pohonom na predné aj zadné kolesá zaujme svojim dizajnom aj konštrukčným riešením. Nejedná sa však o žiaden „startup“, ale kolaboráciu študentov z Vysokej školy technickej v Zürichu a umeleckej školy Zürcher Hochschule der Künste.

Na novej revolučnej motorke s elektrickým pohonom pracovali dvaja študenti dizajnu, elektrotechnický inžinier a 13 mechanikov. Medzi najväčšie novinky patrí druhý prídavný motor na predné koleso, ktorý má lepšie optimalizovať rozptýlenie vynaloženej energie.

Prečítajte si aj: Máte radi sci-fi? Motorka Bandit9 L-Concept určená práve pre vás!

Ďalšou pozoruhodnou záležitosťou je dojazd na jedno nabitie. Výrobca udáva hodnotu okolo 400 km vďaka lítium-iontovým batériám s 1260 článkami. Batérie sú rozdelené do dvojice blokov a disponujú kapacitou 15 kWh.

Prečítajte si aj: Kalašnikov, ktorý nestrieľa

Motocykel, ktorého elektromotory disponujú výkonom 22 kW, okrem svojho vzhľadu a pohonného systému zaujme aj riešením osvetlenia, ale aj zavesením a odpružením predného kolesa. Technológia rýchleho nabíjania umožňuje nabiť motorku za približne 60 minút.

Prečítajte si aj: Ani „bajk“, ani motorka. Diabolské elektrobicykle Düsenspeed mažú rozdiely!

Lítium-iontová batéria je udržovaná pri ideálnej prevádzkovej teplote termoelektrickým chladiacim systémom.  Zásobníky energie majú obmedzené kapacity, preto mnoho elektrických motocyklov má pomerne krátky dosah. Vďaka novo vyvinutým technológiám mladý tím švajčiarskych študentov efektívnejšie využíva dostupnú energiu a otvára nové možnosti vo svete modernej mobility.

Prečítajte si aj: APWorks Light Rider alebo elektrická motorka zo sveta 3D

Zásadný odklon od tradičných riešení však predstavujú elektromotory osadené v kolesách. Ethec je vďaka tomu jedným z mála motocyklov, ktorý sa môže pochváliť pohonom oboch kolies. Veľká spotreba energie pri brzdení bola vyriešená integrovaním predného motorového rozbočovača.

Prečítajte si aj: „Opičí“ motocykel Honda Monkey 125 je späť

Tento prídavný motor môže byť použitý na rekuperáciu kinetickej energie a dosiahnutie vyššej účinnosti, bezpečnosti a vynikajúceho celkového zážitku z jazdy. Elektrický stroj nielenže vypadá luxusne, ale jeho technologické vybavenie je maximálne odzbrojujúce.

Prečítajte si aj: Motocykel Yamaha YZF-R1 v úprave od firmy Lazareth predbieha dobu

Od prvého návrhu až po technické inžinierstvo, design, výrobu a dokonca aj marketing, zvládli celý proces študenti takmer sami! Futuristická luxusná konštrukcia elektrickej motorky má podobu ľudského tela.

Prečítajte si aj: Motocykel Triumph Street Triple 765 vyrobia v troch verziách

Motocykel sa vyznačuje štíhlymi a ladnými líniami s krásnym sedadlom s rozširujúcou sa a zväčšujúcou sa zadnou časťou. Pozorní motorkári si určite všimli rozšírené svetlomety, ktoré tvoria kľúčový konštrukčný prvok a celkovo charakterizuje luxusní vzhľad samotného motocyklu.

Prečítajte si aj: Motocykel Koenigsegg podľa ruského štúdia Burov Art

Vynikajúce kolesá aj rám s pružinami prepožičali motorke Ethec silnú tvár. Tlmené zafarbenie dodáva motorke tajomný rozmer. Lítium-iontová batéria je udržovaná pri ideálnej prevádzkovej teplote termoelektrickým chladiacim systémom.

Prečítajte si aj: Motocykel Honda NM4 Vultus ozdobou celovečerného filmu

Prečítajte si aj: Trojkolka Honda ATC70 po M. Jacksonovi
-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov