Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Novus: Karbónové telo a bez emisií

Elektromobilita už naplno zasiahla aj segment motoriek, mopedov a skútrov. Tento trend prezentovala na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas (CES 2019) aj nemecká značka Novus, ktorá predstavila ultraľahký elektrický motocykel.

Prečítajte si aj: Ethec – elektromotorka od študentov

Motorka predstavená v meste hazardu a kasín je zaujímavá nielen pre svoj nezvyčajne moderný dizajn, ale aj vzhľadom na použité materiály a technické parametre. Nový motocykel, ktorý je výsledkom spolupráce dvoch bývalých vysokoškolských spolužiakov, sa bude predávať za 39.500 amerických dolárov bez DPH (34.968 eur).

Prečítajte si aj: Máte radi sci-fi? Motorka Bandit9 L-Concept určená práve pre vás!

“Slovo Novus má latinský pôvod a jeho význam je nový alebo mladý. Novus teda vystihuje všetko, čo sme. Znamená to, že chceme udávať tón a byť popredu.  Vyžaduje to nový prístup. Nové myslenie a novú túžbu. Novus je náš spôsob, ako zmeniť vnímanie,“ povedal zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti  René Renger.

Prečítajte si aj: Kalašnikov, ktorý nestrieľa. Elektrická motorka má slúžiť polícii a armáde

Celé telo motorky je vyrobené z uhlíkových vlákien, čo sa prirodzene pozitívne prejavilo na hmotnosti celého motocyklu. Tento jednostopový motorový dopravný prostriedok však súčasne nestratil nič na svojej pevnosti.

Prečítajte si aj: Ani „bajk“, ani motorka. Diabolské elektrobicykle Düsenspeed mažú rozdiely!

Sofistikovaný motocykel váži len 40 kilogramov. Elektrický pohon ponúka na jedno nabitie maximálny dojazd 100 kilometrov a maximálnu rýchlosť 100 km/h. Dobitie batérie na 80 percent kapacity potom trvá necelú hodinu.

Prečítajte si aj: APWorks Light Rider alebo elektrická motorka zo sveta 3D

Na sofistikovanej „mašinke“ nemôže chýbať predná odpružená vidlica. Originálny dizajn vhodne dopĺňajú aj minimalistické, ale relatívne výkonné LED svetlá, ktoré sa nachádzajú v prednej aj zadnej časti motorky.

Prečítajte si aj: Segway-Ninebot: Elektrická motokára

Okrem riadidiel a ručných bŕzd nájdeme v prednej časti aj držadlo na smartfón, ktoré tam rozhodne nie je len na parádu. Pomocou určenej aplikácie môžete využiť váš chytrý telefón ako kľúč, ale súčasne aj ako tachometer, či navigáciu a GPS.

Prečítajte si aj: Skúter Ujet – štýlovo a bez emisií

„Spoločnosť Novus začala fungovať od nuly, v podstate od samotnej skratky. Boli sme plní ideálov, hoci sme mali naivné predstavy. Od začiatku podnikateľskej činnosti sme však verili, že je možné dosiahnuť, niečo viac ako je bežné, a to len vďaka zmeny bežného spôsobu myslenia,“ dodal výkonný šéf firmy Novus Marcus Weidig.

Prečítajte si aj: Elektrická Nera z 3D tlačiarne

Prečítajte si aj: Autá s dušou motorky

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov