Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektrická Nera z 3D tlačiarne

Elektrickou motorkou kompletne vyrobenou pomocou 3D tlače sa už môžu pochváliť aj v Nemecku. Nera disponuje priekopníckymi „vychytávkami“ ako sú bezvzduchové pneumatiky, zabudovaná elektronika alebo bezvidlicové riadenie.   

Prečítajte si aj: Autá s dušou motorky

Nemecká tlačiarenská spoločnosť firma BigRep, ktorá sa zaoberá strojným inžinierstvom a 3D tlačou, sa rozhodla siahnuť za hranice doterajších možností. Výsledkom je prvý špeciálny model elektrickej motorky, ktorý následne dostala názov Nera Bike.

Prečítajte si aj: Ethec – elektromotorka od študentov

BigRep je významný výrobca veľkoformátových 3D tlačiarni s kanceláriami v Berlíne, Bostone a Singapure. Vo svojej experimentálnom a inovačnom laboratóriu s názvom NOWlab teraz vytvoril futuristický motocykel bez emisií.

Prečítajte si aj: „Opičí“ motocykel Honda Monkey 125 je späť

Takmer všetky súčiastky motorky boli skutočne „vytlačené“ na 3D tlačiarni. Výnimkou sú len elektrické komponenty a batéria, ktorú nemeckí odborníci neskôr integrovali priamo do rámu hotového modelu.

Prečítajte si aj: Trojkolka Honda ATC70 po M. Jacksonovi

Hoci je Nera Bike bezpochyby impozantným strojom už na prvý pohľad, na ulice sa však nikdy nedostane. Firma zhotovila len jeden koncepčný exemplár, ktorý má slúžiť na predvádzacích akciách.

Prečítajte si aj: Motocykel Yamaha YZF-R1 v úprave od firmy Lazareth predbieha dobu

Spoločnosť BigRep pri výrobe motorky využívala metódu FFF, respektíve proces s postupným nanášaním roztaveného materiálu v tenkých vrstvách. Práve vďaka tomuto patentovanému postupu mohli nemeckí majstri vytlačiť nielen rám motorky, ale aj kosoštvorcové ráfiky, spomínané bezvzduchové pneumatiky, vidlice alebo sedadlo.

Prečítajte si aj: Kalašnikov, ktorý nestrieľa. Elektrická motorka má slúžiť polícii a armáde

„Tento motocykel a naše ďalšie prototypy posúvajú hranice kreativity v strojnom inžinierstve a zmení technológii 3D tlače, ako ju poznáme dnes,” skonštatoval vedúci inovačného laboratória NOWlab Daniel Büning.

Prečítajte si aj: Motocykel Honda NM4 Vultus ozdobou celovečerného filmu

Čierny sofistikovaný motocykel Nero však nie je úplne prvou motorkou, ktorej majoritná časť pochádza z 3D tlače. Spoločnosť AP Works, ktorá je divíziou francúzskeho výrobcu lietadiel Airbus, predstavila v lete ultraľahkú motorku Light Rider, ktorá váži len 35 kg!

Prečítajte si aj: Motocykel Koenigsegg podľa ruského štúdia Burov Art

Samotný rám motocykla je vyrobený pomocou 3D tlače a 30 mikrometrov tenkých vrstiev. Pri výrobe použili odborníci miliardy častíc zliatiny hliníka respektíve kovový prášok a Scalmalloy, čo je špeciálny hliník používaný v leteckom priemysle. Výsledkom je 3D rám, ktorý sám o sebe váži len 6 kg!

Prečítajte si aj: Máte radi sci-fi? Motorka Bandit9 L-Concept určená práve pre vás!

Prečítajte si aj: Ani „bajk“, ani motorka. Diabolské elektrobicykle Düsenspeed mažú rozdiely!!
-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov