Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin DBX – testy prvého SUV

Britská značka Aston Martin sa po vzore viacerých prémiových automobiliek rozhodla zaplniť prázdnu kolónku luxusné SUV. V závere tohto roka už pripravuje univerzálne testy prototypu Aston Martin DBX.

Podľa mnohých laikov i odborníkov sa chystá na svet ďalšie zbytočné SUV, ktoré má v negatívnom aj pozitívnom zmysle slova konkurovať autám z rovnakého segmentu od značiek Bentley, Lamborghini, či Rolls-Royce.

Prečítajte si aj: Koncept Aston Martin Lagonda Vision – dráždenie zmyslov aj pohladenie duše

Predsudky však nechajme stranou. Atraktívne SUV sa má rovnako ako Aston Martin Lagonda vyrábať v južnom Walese, presnejšie v továrni v St. Athan, ktorá sa nachádza v Údolí Glamorgan. Odhalenú štúdiu modelu DBX by mali predstaviť v poslednom štvrťroku budúcej sezóny.

Prečítajte si aj: Aston Martin Valkyrie AMR Pro? Diabol medzi okruhovými špeciálmi

Samotné testy budú prebiehať v najrôznejších extrémnych klimatických a prírodných podmienkach. Aston Martin DBX si tak otestuje nielen jazdu na britskej šotoline, kde sa jazdí Rely Walesu, ale aj prejazd Arktídou.

Prečítajte si aj: Lister LFP SUV – prepíše rekord?

Absolvovať má aj púštne výzvy na Strednom východe, zdolať bude musieť snehové prekážky v alpských priesmykoch a dynamickú jazdu si otestuje na severnej slučke slávneho Nürburgringu.

Prečítajte si aj: Hexagon Classics predáva takmer 60-ročný Aston Martin DB4

Prečítajte si aj: Najkrajší štvordverový športiak na svete? Aston Martin Rapide S

Prvé fotografie však naznačujú, že nepôjde tak úplne o čistokrvné a vysoké SUV, ale skôr o crossover. Pripravovaný automobil jazdí zatiaľ maskovaný, ako velí súčasná doba legalizovaného kradnutia obchodných nápadov a nepatentovaných automobilových vychytávok.

Prečítajte si aj: Šialený športiak od Aston Martin sa volá Valkyrie

„Model DBX je úplne iný Aston. Máme v pláne ho testovať vo všetkých prírodných podmienkach a na všetkých povrchoch, aby sme si boli istí, že ponúkne zážitky hodné okrídleného loga,” skonštatoval šéfdizajnér značky Aston Martin Matt Becker.

Prečítajte si aj: Aston Martin Vulcan je najrýchlejším modelom automobilky

Podľa kritikov sa však ani lístok bez vetra nepohne, pričom nie po prvý raz fúka vietor z Číny.  Prezident britskej automobilky Andy Palmer v tejto súvislosti priznal, že diktuje neviditeľná ruka trhu. Napokon, len v minulom roku stúpol predaj vozidiel Aston Martin v Číne o takmer 90 %!! A to už je hodená rukavica aj pre Ferrari!

Prečítajte si aj: Nech sa páči! Utajovaný nový model Lamborghini Urus SUV

Pod kapotou prototypu sa momentálne nachádza dvakrát preplňovaný štvorlitrový osemvalec pochádzajúci od AMG, ktorý dnes využívajú aj modely  Vantage a DB11 V8. Klasickú spaľovaciu motorizáciu by mal postupne doplniť aj hybridný variant.

Prečítajte si aj: Rolls Royce Cullinan? Neznesiteľná ľahkosť luxusu prvého SUV

Vedenie ostrovnej automobilky Aston Martin už skôr avizovalo, že cieľom ich firemnej politiky je ponúkať elektrifikované varianty vozidiel naprieč celou modelovou radou do roku 2025. Základná cena modelu DBX by sa mala pohybovať okolo 140.000 libier (157.040 eur).

Prečítajte si aj: V nedeľu na Pikes Peak aj Bentley Bentayga!

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov