Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Rolls Royce Cullinan? Neznesiteľná ľahkosť luxusu prvého SUV

SUV je automobilový trend, nevyhla sa mu ani britská automobilka Rolls-Royce.


Premiérové SUV a prvý model s pohonom všetkých štyroch kolies v histórii britskej automobilky považujú mnohí za najluxusnejšie auto súčasnosti. V každom prípade je Rolls Royce Cullinan dokonalou ukážkou aristokratickej manufaktúry.  

 

Prvá zmienka o luxusnom SUV z dielne Rolls-Royce uzrela svetlo sveta pred tromi rokmi. Automobilka tak chcela vyhovieť majetnejším zákazníkom po celom svete, ktorí po takom aute túžili. „Snažte sa o dokonalosť vo všetkom, čo robíte. Vezmite to najlepšie, čo existuje, a urobte to lepším. Pokiaľ to neexistuje, tak to navrhnite,“ povedal už svojho času Sir Henry Royce.

 

Cullinan je len druhým modelom v 112-ročnej histórii ostrovnej automobilky, ktorý je postavený na hliníkovej platforme, ktorú ako prvá dostala vlajková loď – Rolls-Royce Phantom. Postupne tieto základy dostanú všetky budúce modely automobilky.

V porovnaní s Phantomom je SUV o 400 mm kratšie a 200 mm vyššie. Na dĺžku meria 5341 mm a tvorcovia pracovali na razvore dlhom 3295 mm. Hmotnosť automobilu korešponduje s jeho rozmermi, Cullinan váži 2660 kg, čo je o sto kilo viac než Phantom.


Pod kapotou majestátneho vozidla sa nachádza dvanásťvalec s objemom 6,75 litra dopovaný dvoma turbami, ktorý poskytuje výkon 420 kW pri 5000 otáčkach a 850 N.m krútiaceho momentu od 1600 otáčok. Rolls-Royce obmedzil maximálnu rýchlosť na 250 km/h a zrýchlenie na stovku neuvádza.


 

Cullinan má kombinovanú spotreba 15 litrov. Ideálne jazdné vlastnosti na akomkoľvek type povrchu obstarávajú jednotlivé jazdné režimy, vrátane tých pre sneh či piesok. Na základe voľby sa nemení len riadenie, ale aj správanie vzduchového odpruženia či stáleho pohonu všetkých kolies s elektronickým riadením pohonu.

Do interiéru nasadnete dverami, ktoré sa otvárajú v protismere, krátko po odomknutí sa podvozok zníži o 40 mm, aby sa vám do auta pohodlne nastupovalo. Luxusnému SUV nechýba head-up displej, nočné videnie, WiFi hotspot, stráženie únavy a celá rada ďalších asistentov, avšak inak zostáva usporiadanie pracoviska šoféra starou školou.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov