Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Šialený športiak od Aston Martin sa volá Valkyrie

Britská automobilka Aston Martin sa na tohtoročnom autosalóne v Ženeve blysla modelom pripravovaného superšportiaku, na ktorého príprave spolupracuje s tímom Formule 1 Red Bull. Projekt bol doteraz známy ako AM-RB001, ale teraz dostal atraktívnejšie meno – Valkyrie.

„Toto je najlepšie meno v automobilovom priemysle,“ zaznelo na nedávnej tlačovej konferencii britskej značky Aston Martin. Voz je pomenovaný podľa bytostí severskej mytológie, nový projekt v podstate pokračuje v dlhej tradícii mien začínajúcich na V. Tú síce Aston Martin nectí pri všetkých modeloch, ale tie najlepšie a najrýchlejšie autá ju majú – preto dnes v ponuke značky nájdeme napríklad Vanquish, Vantage a ikonou je jedinečný okruhový špeciál Vulcan.

 

 

To nový Aston Martin Valkyrie bude môcť jazdiť aj po cestných komunikáciách, hoci vypadá skutočne extrémne. Toto má byť jedno z najrýchlejších automobilov na svete, avšak nie z hľadiska maximálnej rýchlosti. Ide tu o samotnú rýchlosť na ceste alebo pretekárskom okruhu, tu údajne nemá Valkyrie nájsť premožiteľa. Možno aj preto to meno po bytosti, ktorá v boji vyberá, kto prežije a kto nie a kto nakoniec získa privilégium pridať sa v posmrtnom živote vo Valhalle k bohu Odinovi. Valkyrie je absolútne nekompromisné auto.

 

 

Napriek tomu ale Aston Martin sľubuje, že voz s technikou odvodenou z formule 1, na ktorého konštrukcii pracuje génius Adrien Newey z Red Bullu, bude na ceste komfortný a pritom na pretekárskej dráhe drvivo rýchly. Ďalšie detaily o voze zatiaľ známe nie sú, Aston Martin len oznámil, že dodávateľom pneumatík bude Michelin. Aj v Ženeve na výstavisku vynikla kompaktnosť vozu. Auto pôsobí veľmi subtílne a pritom nebezpečne, čo ostatne jeho meno skvele vystihuje. Ľahká konštrukcia a minimalistické rozmery budú kľúčom k vynikajúcim výkonom vozu.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov