Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz EQ Silver Arrow – oživená legenda

Čerstvý elektrický koncept Mercedes-Benz EQ Silver Arrow je futuristickým odkazom na slávny „strieborný šíp“ zo 40-tych rokov minulého storočia. Pozoruhodná štúdia bola ozdobou tradičného charitatívneho motoristického podujatia Pebble Beach Concours d´Elegance v Kalifornii.

 

Mediálnu prezývku „strieborný šíp“ dostali vozidlá Mercedes-Benz niekoľkokrát v histórii. Premiérovo však  v roku 1937, keď si ju vyslúžil model W125 Rekordwagen, ktorý mal na tie časy neuveriteľnú aerodynamickú karosériu a extrémne výkonný agregát V12 s objemom 5,6-litra a dvojicou kompresorov.

Prečítajte si aj: Mercedes-Maybach S650 Pullman – kráľovský luxus i sen nejedného diktátora

O rok neskôr s ním vytvoril rekord na verejnej diaľnici Otto Wilhelm Rudolf Caracciola. Nemecký pretekár na úseku medzi Frankfurtom nad Mohanomn a Darmstadtom dosiahol obdivuhodnú priemernú rýchlosť 432,692 km/h!

Prečítajte si aj: F1 – Monopost Mercedes-AMG W09 EQ Power+ pre sezónu 2018 je skutočnou lahôdkou!

Tento rýchlostný rekord dosiahnutý na verejnej cestnej komunikácii bol pritom aktuálny takmer osem desaťročí. Až vlani prepísala rekordné štatistiky švédska automobilka Koenigsegg. Model Agera RS vyvinul na ceste v Nevade rýchlosť 445,6 km/h!

Prečítajte si aj: Nový štvordverový Mercedes-AMG GT čaká globálna premiéra

Nový jednomiestny extrémne aerodynamický koncept meria na dĺžku 5,3 metra a má karosériu z uhlíkových vlákien. Tvary pôvodne navrhol Mathias Schenker, ktorý je členom kalifornského dizajnového štúdia Mercedesu, ale definitívna a konečná podoba je dielom šéfdesignéra Gordena Wagenera.

Prečítajte si aj: Mercedes-Benz 300 SL Gullwing po Paulovi Newmanovi už je predaný!

Pod kapotou nájdete elektromotor s výkonom 738 konských síl, čo je o 13 viac než koľko bol schopný vyprodukovať agregát v spomínanom Rekordwagenu, a batérie s kapacitou 80 kWh. Batéria je schopná podľa výrobcu zabezpečiť dojazd 400 kilometrov.

Prečítajte si aj: Najluxusnejšie modely Mercedes-Benz v histórii. Tu je Top 5!

Hladké línie karosérie narúša len oblúk s krídlom za hlavou šoféra, ktorý sedí uprostred. A samozrejme tiež zadné krídlo. To je však výsuvné, takže v pokoji je vozidlo úplne hladké ako raketa. Interiér auta je moderný vďaka digitálnemu displeju za volantom, ale aj klasický, pretože tu nájdeme obšitie alcantarou a tiež drevo.

Prečítajte si aj: Zelený hetrik od Mercedes-AMG – nové modely CLS, Trieda E kupé a kabriolet

„Pred 80 rokmi historický model Silver Arrow demonštroval, že Mercedes-Benz je priekopníkom v oblasti rýchlosti a jednoduchosti tvarov karosérie. Nový elektrický koncept EQ Silver Arrow čerpá z tohto dedičstva. Je zameraný na akceleráciu a celkové potešenie z jazdy, pričom stelesňuje progresívny luxus a budúcnosť dizajnu našej značky,“ dodal Wagener.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov