Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz 300 SL Gullwing po Paulovi Newmanovi už je predaný!!

Americký herec Paul Newman a rýchle autá, to bolo osvedčené spojenie.

Stop! Stačí, už sa nemusíte trápiť.  Exkluzívny a zreštaurovaný Mercedes-Benz 300 SL Gullwing po kultovom filmovom hercovi Paulovi Newmanovi je už predaný. Parížsky díler Classic Sports Leicht síce cenu neprezradil, ale podľa odborníkov sa pohybovala okolo 1,5 milióna eur.

Nedávna obnova luxusného vozidla z roku 1954 si vyžiadala vyčerpávajúcich 6000 hodín odbornej práce. Jeho prvým majiteľom sa stal v roku 1957 spomínaný americký herec a motoristický nadšenec, takže zostal v Kalifornii. V 60. rokoch minulého storočia sa však výnimočný automobil sťahoval do štátu Connecticut. Odvtedy zmenil jeden zo sto vyrobených modelov ešte niekoľkokrát majiteľa až skončil vo francúzskej metropole u spoločnosti Classic Sports Leicht.

Ak sa nejaký voz zapísal do histórie automobilizmu nezmazateľným písmom, tak potom to je práve to Mercedes-Benz 300 SL Gullwing. Pro vertikálne otváranie dverí dostal prezývku „čajka“. Slovo Gullwing sa dá preložiť ako krídla čajky, číslo 300 odkazuje na trojlitrový motor pod kapotou a písmena SL sú skratky pre Sport Leicht, teda športovo ľahký.

Tento krásavec absolvoval svetovú premiéru už v roku 1954 na International Motor Sports Show v New Yorku a okamžite všetkých zaujal. A to ako svojim vzhľadom, tak hlavne svojou technikou. Automobilka udržala jeho hmotnosť na slušných 1 093 kg a k tomu ponúkla výkon 215 koní.

Okrem toho, zvládne maximálnu rýchlosť 260 km/h sa 300 SL Gullwing stal tiež historicky prvým autom, v ktorom boli zastarené karburátory vymenené za vstrekovanie paliva Bosch. Mimochodom, práve spomínaná maximálna rýchlosť mu získala štatút najrýchlejšieho sériového auta svojej doby.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov