Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Auto stále ako na dlani

Xmarton je mobilná aplikácia pre Android aj iOS, ktorá nielen nahrádza kľúče od vozidla, ale tiež umožní sledovať napr. polohu či mnoho ďalších parametrov týkajúcich sa vášho automobilu.

Homologizovaná jednotka vlastnej výroby s veľkosťou hrubšieho mobilného telefónu sa inštaluje do automobilu na ukryté miesto. Je napojená na zbernicu vozidla a má pripojené vybrané ovládacie prvky vozidla. Umožňuje autorizovanému používateľovi s autorizovaným mobilom automobil odomknúť, zamknúť, otvoriť i zatvoriť okná, zablikať, odomknúť kufor a pod.V prípade, že nie je k vozidlu pripojený autorizovaný mobilný telefón, jednotka ho znehybní. Má otrasové aj pozičné senzory, takže dokáže rozoznať haváriu vozidla, jeho poškodenie a samostatne i odťah (obsahuje špeciálny algoritmus na vylúčenie planých poplachov).Má prehľad o stave zámkov vozidla (odomknuté/zamknuté), polohe jednotlivých dvier i okien (otvorené/zatvorené), polohe zapaľovania (identifikuje pokus o naštartovanie vozidla) a posiela používateľovi informáciu o akejkoľvek neštandardnej udalosti (na základe ním nastaveného filtra). Jednotka umožňuje odstavenie vozidla na základe zaslaného špeciálneho príkazu majiteľom či správcom vozidla; v takomto prípade nie je možné vozidlo naštartovať a ak je v pohybe, systém počká na vypnutie motora a potom už neumožní jeho opätovné naštartovanie. Oprávneným používateľom umožňuje prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo webového rozhrania mať stály prehľad o vozidle, t. j. kde sa vozidlo nachádza, či je naštartované, akou rýchlosťou ide, aký je stav autobatérie, paliva a dojazd.Systém ako celok vytvára knihu jázd, detekuje tankovanie automobilu a eviduje históriu udalostí. Jednotka so systémom komunikuje prostredníctvom GSM signálu s celoeurópskym pokrytím, pričom sa pripája vždy k najdostupnejšiemu operátorovi na aktuálnom mieste. Umožňuje v prípade neautorizovaného otvorenia dverí, manipulácie so zámkom zapaľovania či naštartovania vozidla neautorizovanou osobou odoslať informáciu o udalosti a identifikáciu vozidla spolu s jeho pozíciou na akékoľvek definované miesto, napr. do aplikácie Xmarton.

Ako na to?

Na Slovensku je momentálne päť autorizovaných servisov (2× Bratislava, Žilina, Ružomberok, Košice), v ktorých vám riadiacu jednotku Xmarton namontujú do vozidla. Na jej montáž si treba rezervovať jeden deň. K dispozícii sú tri jednotky: Basic, Standard a Exclusive. Samozrejme, Exclusive ponúka najviac funkcií a iných možností. Odporúčame preto navštíviť stránku výrobcu, dodávateľa a prevádzkovateľa www.xmarton.com, na ktorej sa dozviete všetko o vlastnostiach, prevádzkovaní, možnostiach montáže i cenách. Isté je, že jednotky Xmarton od českého výrobcu dokážu povzniesť vašu komunikáciu s vozidlom a možnosti jeho kontroly, ovládania i využitia na celkom novú úroveň. Mimochodom, v ČR akceptuje Kooperativa Xmarton ako dodatočné zabezpečenie do vozidla (z dôvodu havarijného poistenia) a zároveň poskytuje zľavu vo výške 7 %. Xmarton dokáže vyspelými technológiami vybaviť prakticky každý automobil vyrobený po roku 2003.

Text: Dalibor Klíma   foto: web, archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov