Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda Urban EV: Začiatok novej éry

Honda plánuje na marcovom autosalóne v Ženeve odštartovať éru elektromobilov. Japonská automobilka, ktorá doteraz preferovala hybridy a vodíkový pohon, predstaví elektrický prototyp Honda Urban EV.

Prečítajte si aj: Honda Passport – V Európe nekúpite

Nový prototyp mestského hatchbacku vychádza zo štúdie Urban EV, ktorá zaujala odbornú aj širokú verejnosť už pred dvoma rokmi na autosalóne v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Vedenie automobilky už niekoľkokrát naznačilo, že nový prototyp by sa mohol dostať aj do sériovej výroby.

Prečítajte s aj: Honda CB125M a CB125X – Budúcnosť je avantgardná

Menšie vozidlo so zaoblenými hranami a japonským retro dizajnom pripomína trochu staršie generácie populárneho automobilu Volkswagen Golf. Honda Urban EV, ktorej sériová verzia by sa mala dostať na svetlo sveta ešte v tomto kalendárnom roku, bude s najväčšou pravdepodobnosťou zaradená do segmentu B.

Prečítajte s aj: Hybridná Honda CR-V útočí na Európu

Vo vnútri prototypu sa nachádza širokouhlý displej, ktorý sa tiahne takmer naprieč celou palubnou doskou. Displeje sú prirodzene integrované aj do oboch dverí, pričom slúžia na zobrazovanie výstupu virtuálnych zrkadiel. Chýbať by nemali ani sériovej verzii, pretože vybavené nimi boli aj testovacie prototypy.

Prečítajte s aj: Honda Mean Mower V2 – najrýchlejšia kosačka na svete?

Podľa neoficiálnych informácií meria prototyp na dĺžku 3,93 m, čo je o 100 mm menej, ako v prípade modelu Honda Jazz. Sériová verzia však bude mať na rozdiel od konceptu päť dverí a zrejme aj rovnaký počet miest na sedenie. K zmene by malo dôjsť aj v samotnom názve auta, pretože „Urban EV“ je len dočasné pracovné meno.

Prečítajte s aj: Trojkolka Honda ATC70 po M. Jacksonovi

Automobilka z krajiny vychádzajúceho slnka sa už skôr zaviazala, že v roku 2025 ponúkne dve tretiny svojich predávaných vozidiel s elektrifikovaným pohonom. Zahrnovať toto číslo nebudú jen mikro, mild, full či plug-in hybridy, ale tiež vozidlá s čisto elektrickým pohonom.

Prečítajte s aj: „Opičí“ motocykel Honda Monkey 125 je späť

CES 2018: Honda zaujala robotmi aj autonómnou štvorkolkou 3E-D18

Prečítajte s aj: Honda, Porsche: Kľúčom k rýchlemu nabíjaniu EVsú 350 kW stanice

-jj-

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov