Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda CB125M a CB125X – Budúcnosť je avantgardná

Motorkári ešte ani nezazimovali svoje stroje a v Miláne, na výstave EICMA 2018 sa už predstavovali novinky na budúcoročnú sezónu.

Tak ako po iné roky, aj tento rok sa Honda prezentovala množstvom zaujímavostí – inováciami existujúcich modelov aj štúdiami. V sekcii Design studio – mimochodom, tá je súčasťou expozície Hondy v Miláne už štvrtý krát po sebe – nás zaujali koncepty CB125X a CB125M, ktoré vznikli v talianskom výskumnom a vývojom centre Hondy v Ríme pod vedením Valeria Aiella. Technicky vychádzajú z modelu CB125R, dizajnovo však ponúkajú avantgardný pohľad na budúcnosť.

CB125M je nahý street motocykel v žiarivo červenej farbe, so zreteľnými rysmi kategórie super-motard. Futuristické línie sú minimalistické a mimoriadne ostré, pričom sedlo plynule prechádza do krátkeho zdvihnutého zadku a drobného LED svetla.

Naopak, CB125X v bielom vyhotovení je „X“ model so zreteľným enduro zameraním, ktorý je charakterizovaný veľkým množstvom precízne vedených línií a robustnými povrchmi, evokujúcimi svet science fiction. Sedlo a rám plynule dotvárajú vpred sklonenú siluetu, z ktorej vyžaruje aura agresívnej dynamiky. Pozornosť si zaslúži aj svetlomet pozostávajúci z jedného centrálneho a dvoch postranných po bokoch kapotáže.

Veľkosť konceptov, resp. ich objemová trieda 125 cm3 nie je náhodná. Tento segment totiž zažíva v ostatných rokoch renesanciu. V Európe za rok 2018 stúpol o 25 %. Oba modely majú za cieľ stimulovať mladých k životu na dvoch kolesách a pomôcť tak ďalšiemu rastu tohto segmentu a zdravej výchove motorkárov. Aby nesadali rovno na veľké stroje, ale postupovali od najmenších. Vzhľadom na tieto spoločensky prospešné ciele si dovolím tvrdiť, že sa čoskoro dočkáme aj sériových verzií oboch konceptov.

Text: Peter Varga, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov