Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda Passport – V Európe nekúpite

Na zámorský trh ohlásila návrat Honda Passport. Tretia generácia “amerického” SUV patrila medzi ozdoby nedávneho autosalónu v Los Angeles, ale v Európe sa predávať nebude.

Prvá generácia Hondy Passport prišla na trh v roku 1994, ale v USA sa určitý čas predávala pod označením Isuzu Rodeo. K dispozícii bol štvorvalcový motor s objemom 2,6 litra alebo šesťvalcový agregát s objemom 3,2 litra. Druhá generácia modelu sa vyrábala v rokoch 1998 – 2002.

Prečítajte si aj: Honda CB125M a CB125X – Budúcnosť je avantgardná

Honda je síce japonská automobilka, ale posledný Passport bol v USA kompletne vyvinutý a v ponuke zapadne medzi dobre známe HR-V, CR-V a zámorský sedemmiestny model Pilot, ktorý má tri rady sedadiel.

Prečítajte si aj: Honda CB125R: Malý velikán

Teraz si zákazníci v prípade Passportu môžu vybrať medzi pohonom predných alebo všetkých štyroch kolies. Na výber je však len jediný agregát, konkrétne zážihový vidlicový šesťvalec 3471 cm3 s výkonom 208 kW (283 k)/6000 min-1.

Prečítajte si aj: Hybridná Honda CR-V útočí na Európu

Mimochodom, veľký výber nie je ani medzi prevodovkami. Musíte sa tak uspokojiť s deväťstupňovým automatom, ktorý sa stará až o 354 N.m v 4700 otáčkach, čo však bude záujemcom úplne stačiť.

Prečítajte si aj: Honda Mean Mower V2 – najrýchlejšia kosačka na svete?

Vzhľadom na americké pomery spadá crossover so samonosnou karosériou do kategórie strednej veľkosti, v európskych intenciách by sme však už auto zaradili do skupiny väčšie SUV.

Prečítajte si aj: Trojkolka Honda ATC70 po M. Jacksonovi

Napokon dôkazom toho sú samotné rozmery modelu Honda Passport. Rázvor náprav meria 2,82 m, vozidlo je dlhé 4,84 m, široké 2,0 m a vysoké 1,82 m. Športová čierna predná maska s diódovými svetlami pripomína Hondu predávanú na starom kontinente.

Prečítajte si aj: „Opičí“ motocykel Honda Monkey 125 je späť

Podvozok platformy Global Light Truck využíva vpredu vzpery McPherson a vzadu viacprvkové závesy, kolesá majú priemer 20 palcov. Interiér ponúka dostatok miesta, takže ani päťčlennej posádke nebude chýbať pohodlie.

Prečítajte si aj: CES 2018: Honda zaujala robotmi aj autonómnou štvorkolkou 3E-D18

Batožinový priestor má v základnom objeme 1,2 litra, pri sklopení poslednej zadnej rady sedačiek dokonca 2,21l a rovnú podlahu ideálnu na prespanie. Praktické schránky s celkovou kapacitou 71 l nájdeme aj pod ňou.

Prečítajte si aj: Honda Accord, Volvo XC60 a Lincoln Navigator severoamerickými autami roka 2018

“Nový Passport je osobnejšie, výkonnejšie a do každého terénu vhodné SUV, ktoré napĺňa očakávanie pri každodennej jazde, rovnako ako v prípade víkendového výletu a to všetko bez ohľadu na aktuálne počasie,“ povedal Henio Arcangeli ml., ktorý je viceprezidentom spoločnosti American Honda Motor Co. & generálny manažér Honda Division.

Prečítajte si aj: HONDA CR-V Hybrid

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov