Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Muskov testovací tunel realitou

Americký vizionár a priekopník moderných technológií Elon Musk neustále presvedčuje svet, že to s rýchlostnými tunelmi pre automobily myslí vážne. Jeho spoločnosť The Boring Company totiž nedávno ukázala v Los Angeles testovací tunel, ktorý stál 10 miliónov USD (8,813.680 eur).

Prečítajte si aj: Elektromobil Tesla Roadster už letí vo vesmíre!

Musk, ktorý je aj majiteľom a zakladateľom firmy Tesla špecializujúcej sa na autonómne elektromobily, avizoval už dávnejšie výstavbu testovacieho tunelu pre rýchlostnú verejnú dopravu automobilov pod zemou. Prvý tunel nájdeme v spomínanom kalifornskom meste vo štvrti Hawthorne.

Prečítajte si aj: Takto sa vyrába najnovšia Tesla

Na dĺžku meria necelé dva kilometre a jej hlavným zámerom je ukázať minimálny dopad na okolie tak aj funkčnosť a rýchlosť dopravy vo vnútri tunela. Demonštrácia prebehla pomocou osobného vozidla Tesla model X.

Prečítajte si aj: Tesla rošáda, Denholmová strieda Muska

Muskovým hlavným cieľom je zrýchlenie dopravy na dlhšie vzdialenosti v mestách. V hre je nielen preprava osobných vozidiel, ale aj špeciálnych autobusov Loop, ktoré prepravia maximálne 16 osôb rýchlosťou 240 km/h.

Prečítajte si aj: Tesla Model S v detskej verzii

Podľa projektu výkonného šéfa spoločnosti The Boring Company sú vozidlá uložené  na špeciálne rampy vo výťahoch. Auto vojde na rampu, ktorá sa zvezie do podzemia a pripojí sa na vodivý pás podobne ako v prípade detskej autodráhy. Autá by potom vďaka vysokej rýchlosti mohli pomôcť pri riešení preťaženej dopravy v meste.

Prečítajte si aj: Opancierovaná Tesla Model S? Žiadny problém vďaka patentu Armormax

Podľa odporcov a kritikov však aktivity spoločnosti The Boring Company, ktorá má k dispozícii aj krtka – vysokovýkonný stroj na hĺbenie podzemných otvorov, zatiaľ vyvolávajú viac otázok ako odpovedí. Autodráha by podľa nich v prípade premiestňovania na krátke vzdialenosti neposkytla takmer žiadnu časovú úsporu, pretože samotné výťahy by zrejme brzdili dopravu na bežných cestách.

Prečítajte si aj: V Európe vystrkuje rožky Tesla Model S kombi

Prečítajte si aj: Expanzívna Tesla útočí s elektrickým ťahačom Semi! Vyrobí ročne 100.000 kusov?!

Prečítajte si aj: Tesla známeho režiséra v plameňoch!

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov