Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Takto sa vyrába najnovšia Tesla

Americká automobilka Tesla natočila nedávno takmer dvojminútové video, na ktorom aspoň čiastočne dokumentuje svoj „utajovaný“ výrobný proces. Producent svižných elektromobilov má v súčasnosti v USA k dispozícii pôvodnú továreň v kalifornskom Fremonte a Gigafactory so solárnymi panelmi na streche v Nevadskej púšti.

Otázkou zostáva, či šéf Elon Musk a ľudia okolo neho, nechceli v tomto čase len dokumentovať, že výrobný proces v Tesle „frčí“ na sto percent. Začiatkom marca mala totiž automobilka technické problémy. Zadrhla sa výroba modelu Tesla 3 a tak musel Musk dočasne dokonca spávať v továrni!  Zámorský vizionár na vysvetlenie stroho uviedol: „Príliš veľa robotov, málo ľudí.“

Prečítajte si aj: V Európe vystrkuje rožky Tesla Model S kombi

Podľa zámorských médií spoločnosť Tesla prevzala továreň vo Fremonte od japonskej automobilky Toyota pred ôsmimi rokmi za 42 miliónov amerických dolárov (35,784.271 eur), pretože továreň predtým vyhorela. Vyrába sa tam sedan Model S, crossover Model X a spomínaný Model 3. Súčasťou továrenského projektu mala byť aj výroba Modelu Y, avšak tá sa už zrejme presunie do púštnej oblasti.

Prečítajte si aj: Ďalšia Tesla zhorela po tragickej nehode! Môžu za to batérie?

Vizionár Musk má v pláne od tohto roku vyrábať až 500.000 elektromobilov Tesla Model 3 a ďalších asi 100. 000 exemplárov z Modelu S a Modelu X. Na našej planéte však nie je dostatok kapacít na výrobu takéhoto počtu batérií do elektromobilov. Preto Tesla začala s výstavbou továrne „Gigafactory“, v ktorej bude produkovať aj lítium-iónové batérie do svojich vozidiel s výkonom 35 GWh.

Tesla vyrába aj nový typ batérií, ktorý navrhla v spolupráci s firmou Panasonic. Tieto batérie typu 2170 budú použité v novom elektromobile Model 3. Ten by mal byť cenovo dostupnejší ako jeho predchodcovia. V Gigatovárni sa počet zamestnancov pohybuje okolo 6500 osôb, avšak ďalšiu gigantickú „factory“ plánuje Tesla otvoriť aj v Európe.

Prečítajte si aj: Tesla spustila netradičnú zvolávaciu akciu

Vráťme sa však späť k aktuálnemu videu so zábermi na továrenskú výrobu elektromobilov Tesla. Hoci na videu nevidíme príliš veľa z navrhovania jednotlivých modelov, ktoré je stále zahalené tajomstvom, kamera nás podrobnejšie uvádza do továrne, kde sa vozidlá pod jednou strechou kompletne montujú.

Prečítajte si aj: Elektromobil Tesla Roadster už letí vo vesmíre! Elon Musk si splnil ďalší sen

Vidíme z časti robotickú výrobu, ale aj prácu ručnú respektíve manuálnu prácu. Nechýba pohľad na najnovšie modely ako Model 3, Roadster a nákladný Truck. Bližšie sa potom môžete pozrieť do interiéru Roadsteru a zachytiť reakcie na zrýchlenie z pokoja na stovku nuly za 1,9 sekundy.

Prečítajte si aj: Opancierovaná Tesla Model S? Žiadny problém vďaka patentu Armormax

Prečítajte si aj: Expanzívna Tesla útočí s elektrickým ťahačom Semi!

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov