Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Elektromobil Tesla Roadster už letí vo vesmíre! Elon Musk si splnil ďalší sen

Z floridského Mysu Canaveral v utorok úspešne odštartoval k prvému testovaciemu letu raketoplán Falcon Heavy od spoločnosti SpaceX. Najsilnejší raketový nosič súčasnoti vyniesol na obežnú dráhu elektromobil Tesla Roadster aj so šoférom Starmanom.

Súkromná americká firma vizionára Elona Muska plánuje raketu v budúcnosti využívať k letom na Mesiac a Mars. Počas letu sa od rakety oddelili tri prvé stupne. Dva pomocné, ktoré boli už raz použité, bezpečne pristáli v areáli Mysu Canaveral. Tretí miesto pristania minul a zrútil sa do Atlantského oceánu.

Podľa Muska ale pri návrate tohto stupňa došlo palivo, ktoré bolo nezbytné pre spomalenie a riadené dosadnutie. Súčasne dodal, že stupeň narazil na hladinu oceánu zhruba sto metrov od plošiny rýchlosťou asi 500 kilometrov za hodinu.

Napriek tejto strate vyjadril zakladateľ spoločnosti SpaceX nadšenie z utorkového úspešného štartu rakety Falcon Heavy a bezproblémového pristania dvoch zostávajúcich stupňov. Sledovať simultánne pristávanie stupňov na Myse Canaveral bolo podľa jeho slov asi najviac vzrušujúcou záležitosťou, akú kedy videl.

„Mal som pred očami obrázok gigantickej explózie na štartovacej plošine,“ opísal Musk svoje pocity pred nakoniec úspešným štartom rakety. „Našťastie sa to ale nestalo. Bláznivé veci sa niekedy stávajú skutočnosťou,“ dodal svetoznámy vizionár.

V nákladovom priestore nosiče bol umiestnený Muskov osobný elektromobil Tesla Roadster prvej generácie s postavou hviezdneho muža či „robokozmonuata“ – Starmana. Starman odkazuje na rovnomennú pieseň zosnulého hudobného vizionára Davida Bowieho, avšak pri štarte hrala iná Bowieho pieseň – „Space Oddity“.

V luxusnej bordovej Tesle navyše ešte zostalo miesto pre kultovný knižný román „Stopárov sprievodca po Galaxii“ od Douglasa Adamsa. Jeden z najrýchleších elektromobilo súčasnosti bude teraz po eliptickej heliocentrickej dráhe krúžiť okolo Slunka podobne ako planéty.

Ťažká raketa, ktorú v parametroch pre hmotnosť nákladu prekonáva len legendárny americký Saturn V, vznikla rozšírením menšej nosnej rakety Falcon 9 o dva pomocné vzletové raketové stupne. Falcon 9 je v prvom stupni vybavený deviatimi motormi, Falcon Heavy ich má trojnásobok.

Musk opakovane varoval, že prvý let sa nemusí podariť. Napriek tomu ho v utorok priamo na mieste sledovali tisíce Američanov aj zahraničných zvedavcov. Pozornosť púta nielen ako revolučný projekt, ale aj ako vesmírna atrakcia vďaka bordovému elektromobilu. Ten poletí vesmírom rýchlosťou až 11 km/s, čo je 39.600 km/h, pričom sa dostane až do vzdialenosti 400 miliónov kilometrov od Zeme.

Samotný utorkový štart bol o zhruba pol hodiny hodiny odložený kvôli silnému prúdeniu v horných vrstvách atmosféry. Podľa zverejnených parametrov bude raketa schopná dopraviť na nízku obežnú dráhu až 64-tonový náklad. Saturn V dokázal v 70-rokoch minulého storočia na nízky orbit dopraviť 140 ton nákladu a Falcon 9 v najsilnejšej verzii je schopný vyniesť necelých 23 ton.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov