Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bugatti 57SC Atalante: Synova hračka

Len málo veteránov môže konkurovať Bugatti Type 57SC Atalante. Jedna z najväčších rarít v histórii francúzskej automobilky nie je dielom zakladateľa Ettore Bugattiho, ale jeho syna Jeana.

Z modelu Bugatti Atalante sa vyrobilo 48 kusov. Len 17 z nich malo exkluzívnu karosériu ako „náš“ exemplár 57SC Atalante  z roku 1937 (pozn. štyri sú v Múzeu automobilov v Mulhouse), ktorý aktuálne predáva aukčný dom RM Sotheby´s.

Prečítajte si aj: Parmigiani Bugatti? Hodinky nielen pre motoristov

Jean Bugatti vytvoril najskôr v roku 1936 typ 57S Atalante, ktorý bol spojením nadčasovej elegancie s moderným výkonným športovým autom. Skratka „S“  znamenala „Surbaissé“, čo je francúzsky výraz pre pojem „znížený“.

Prečítajte si aj: Bugatti otvoril dva nové showroomy, v Ženeve a Dubaji

Vozidlo bolo skutočne znížené tak, že zadná náprava už nebola pod rámom, ale ním prechádzala. Verzia 57S sa tiež odlišovala od štandardného modelu 57, ktorý mal premiéru na London Motor Show už v roku 1935.

Prečítajte si aj: Ak cestovný koncept z inej planéty, tak potom jedine Bugatti Type 57 T!!

Rozdiely boli v tom, že 57S mal rozvody DOHC, mazanie so suchou skriňou, ale aj magnetové zapaľovanie. Len dva kusy 57S zišli z výrobnej linky vybavené preplňovaným kompresorom. Cena vozidla bola taká, že si zákazník za rovnaký obnos mohol obstarať komfortnú vilu.

Prečítajte si aj: Továreň snov alebo ako sa vyrába Bugatti Chiron!

Ako čiastočne „odškodnenie“ navrhol Jean Bugatti osobne pre tento podvozok veľmi impozantné, športové a napriek tomu elegantné kupé. Karosériu 57S Atlante považujú nielen odborníci za jednu z najelegantnejších, aká kedy bola vyrobená.

Prečítajte si aj: Jubilejný 100. Chiron opustil továreň Bugatti

Unikátnou črtou Bugatti Type 57S bol jeho chladič v tvar písmena „V“, ktorý mal agresívnejší vzhľad ako bežne používaný plochý. Mnoho modelov Atalante malo dvojfarebný lak, ktorý ich robil ešte atraktívnejšími. Dizajnový jazyk Jeana Bugattiho je majstrovským dielom, ktoré má čestné miesto v análoch automobilového designu.

Prečítajte si aj: Bugatti Chiron so strešnými oknami

Prečítajte si aj: Bugatti Chiron ako vianočný darček?

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov