Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jubilejný 100. Chiron opustil továreň Bugatti

Vo francúzskom Alsasku majú dôvod na oslavu! Tamojšia továreň v Molsheime vyprodukovala jubilejný 100. exemplár superšportiaku Bugatti Chiron. Nemenovaný zákazník z Arabského polostrova zaplatil za výnimočný model 2,85 milióna eur, čo je približne o 250.000 eur viac ako stojí „sériový“ kus.

Podľa plánu sa má z modelu Chiron vyrobiť celkovo päťsto kusov, pričom odborníci a inžinieri z Buggati zatiaľ vyprodukovali pätinu exemplárov. Jubilejný kus smerujúci na Blízky východ kombinuje odhalenú štruktúru tmavo modrého karbónu s matným lakom karosérie. Je to vôbec po prvý raz, čo Bugatti použilo spomínanú farebnú kombináciu. 

Tmavo modrý lak doplňuje červená linka na bokoch, čierne kolesá a kožený interiér, v ktorom je dominantnou farbou červená. Výsledkom je originálna farebná kombinácia a atraktívny protipól k niektorým šialeným kombináciám lukratívnych zákazníkov.

„Fakt, že máme jubilejný 100. Chiron, je nesmierne potešujúce. Ide o dynamické a súčasne elegantné vozidlo. Tento model je ukážkou toho, že Bugatti dokáže produkovať vysoko kvalitné majstrovské diela v oblasti automobilového priemyslu, ktoré sú jednoducho nezameniteľné,“ skonštatoval prezident Bugatti Stephan Winkelmann.

Vedenie spoločnosti Bugatti Automobiles plánovalo z výnimočného modelu Chiron vyrobiť vlani okolo 70 exemplárov.  Na zloženie jedného vozidla je potrebná súčinnosť dvadsiatich zamestnancov počas šiestich mesiacov. Každý Chiron je pritom úplne unikátny – jeden kus zaberie viac času, iný menej.

Dvojdverový Chiron má pod kapotou 8-litrový W16 motor so štyrmi turbodmýchadlami. Ten je však viac vylepšený. Výkon dosahuje 1 103 kW a krútiaci moment 1 600 N·m. Má konštrukciu z karbónu, nezávislé odpruženie a pohon všetkých kolies od firmy Haldex.

Podľa výrobcu dokáže automobil akcelerovať z nuly na stovku za 2,4 sekundy, z pokoja na 200 km/h za 6,1 sekundy a z 0 na 300 km/h za 13,1 sekundy. V teste svetových rekordov dosiahol Chiron rýchlosť 400 km za 32,6 sekúnd. Po ňom bolo potrebných 9,4 sekundy na brzdenie. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 420 km/h.

Mimochodom, v závere minulého kalendárneho roka vytvoril Chiron nový svetový rekord v disciplíne 0-400-0 km/h, keď na uvedenú úroveň dokázal zrýchliť z pokoja á vzápätí úplne zabrzdiť za 42 sekúnd. Pozoruhodný zápis však už o niekoľko týždňov prepísal švédsky Koenigsegg Agera RS (36,44 s).

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov