Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Továreň snov alebo ako sa vyrába Bugatti Chiron!

Na výrobe jedného modelu Bugatti Chiron spolupracuje v priebehu polroka 20 odborníkov.

Jeden z najrýchlejších a najvýkonnejších sériovo vyrábaných automobilov na svete netreba nijako zvlášť predstavovať. Novinkou nie ani fakt, že dvojdverový športiak Bugatti Chiron sa vyrába vo francúzskom Molsheime. Samotný výrobný proces, to je však už pre väčšinu z nás trochu iná káva.

Model Chiron, ktorý je založený na koncepčnom vozidle Bugatti Vision Gran Turismo, dostal meno podľa niekdajšieho monackého pretekára Louisa Chirona. Svetovú premiéru absolvoval pred dvoma rokmi na prestížnom autosalóne v Ženeve.

Rovnako ako v prípade modelu Veyron aj Chiron má pod kapotou 8-litrový W16 motor so štyrmi turbodmýchadlami. Ten je však viac vylepšený. Výkon dosahuje 1 103 kW a krútiaci moment 1 600 N·m. Má konštrukciu z karbónu, nezávislé odpruženie a pohon všetkých kolies od firmy Haldex.

Podľa výrobcu dokáže automobil akcelerovať z nuly na stovku za 2,4 sekundy, z pokoja na 200 km/h za 6,1 sekundy a z 0 na 300 km/h za 13,1 sekundy. V teste svetových rekordov dosiahol Chiron rýchlosť 400 km za 32,6 sekúnd. Po ňom bolo potrebných 9,4 sekundy na brzdenie. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 420 km/h.


Poďme však späť k výrobnému procesu. Vedenie spoločnosti Bugatti Automobiles plánovalo z výnimočného modelu Chiron vyrobiť vlani okolo 70 exemplárov.  Na zloženie jedného vozidla je potrebná súčinnosť dvadsiatich zamestnancov počas šiestich mesiacov. Každý Chiron je pritom úplne unikátny – jeden kus zaberie viac času, iný menej.


Atraktivitu už tak originálneho vozidla ešte znásobuje fakt, že pri výbere vrchného laku karosérie je možné vyberať z 23-členného spektra farieb a ôsmich karbónových variantov. Čo sa týka interiéru, tam je k dispozícii celkovo 30 odtieňov, ale v konečnom dôsledku rozhoduje fantázia majetného zákazníka.


Tam však fantázia spoločnosti Bugatti nekončí. Napríklad len v prípade stehov v interiéri je možné vyberať z 30 odtieňov, koberčeky sa vyrábajú v 18 variantoch a bezpečnostné pásy môžete mať v jednej z jedenástich  základných farieb. K dokonalej personalizácii interiéru slúži program Le Maison Pur Sang, v rámci ktorého sa špecialisti značky venujú zákazníkom niekoľko týždňov.


Chiron má agregát, ktorý váži 628 kg. To je rovnako, ako v prípade predchádzajúceho modelu Bugatti Veyron. Automobilka totiž na výrobu použila odľahčené materiály, ktoré nechýbajú ani pri spojení monokoku a zadnej časti s motorom. K tomu je potrebných 14 titánových skrutiek, z ktorých každá váži len 34 gramov. Celkovo ich má Chiron „v tele“ 1800.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov