Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda na prahu elektomobility

Česká automobilka intenzívne pracuje na autách do zásuvky. Prvé sa objavia už tento rok.

Súčasťou plánu zavádzania elektromobilov a plug-in hybridov do výrobného programu je samozrejme aj  program testov. Nie je preto prekvapením, že automobilka uzatvorila spoluprácu so spoločnosťou Siemens. Na základe dohody jej Siemens dodá 56 najmodernejších rýchlonabíjacích staníc. Jedná sa o tri kusy CPV 150 kW a 53 kusov CPV 50 kW. Zaujímavosťou je, že výkonnejšia z nich dokáže za 10 minút predĺžiť dojazd elektromobilu o 100 kilometrov.

Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto pre oblasť výroby a logistiky, k téme povedal: „Prípravy na elektromobilitu bežia v spoločnosti Škoda Auto na plné obrátky. Už od minulého roka je v našom závode v Mladej Boleslavi v testovacej prevádzke viac než 300 dobíjacích bodov. Získané skúsenosti a poznatky využijeme pri výstavbe ďalšej nabíjacej infraštruktúry mimo areálu závodu, ktorú budeme realizovať s našim partnerom ŠKO-ENERGO.“

Historicky prvou škodovkou do zásuvky sa stane Škoda Superb PHEV,  prvým čistým elektromobilom bude Škoda Citigo. Obidve autá plánuje Škoda Auto na trh uviesť ešte tento rok, už na budúci rok je ohlásená sériová verzia modelu vychádzajúceho z krásnej štúdie Vision E. V rámci projektu Stratégia 2025 plánuje Škoda Auto v nasledujúcich štyroch rokov investovať do vývoja elektrických automobilov a súvisiacich služieb dve miliardy eur. Jedná sa o najväčší investičný program v histórii spoločnosti. Vedenie automobilky tiež informovalo, že v roku 2025 majú mať autá do zásuvky na celkovej produkcii podiel 25 percent.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov