Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan IMs: Štúdia elektrického sedanu

Nie je to SUV, ani klasický crossover. Nissan ponúkol návštevníkom autosalónu v Detroite fiktívny výlet do budúcnosti. Ako dopravný prostriedok poslúžil koncept elektrického športového sedanu Nissan IMs.

 

Štúdia IMs (Intelligent Mobility) zaujme na prvý pohľad trochu zvýšenou stavbou karosérie, čo možno jednoznačne považovať za balansovanie na hrane medzi kategóriami sedan a crossover. Vedenie Nissanu však argumentuje uložením batérií v podlahe vozidla.

Prečítajte si aj: Nissan Leaf prichádza v atraktívnejších verziách

V prednej časti elektromobilu sa ukazuje najmodernejšie pojatie typickej masky chladiča v tvare V. Vzhľadom k elektrickému pohonu je na IMs naznačené len tvarom svetiel, bez skutočnej masky. Veľmi minimalistický prístup zvolil Nissan aj v zadnej časti, cez ktorú sa tiahne linka LED svetlometov spoločne so svietiacim nápisom Nissan.

Prečítajte si aj: Nissan GT-R 50: Limitovaná chuťovka

Japonská automobilka, ktorá patrí medzi priekopníkov elektromobility, svojou čerstvou štúdiou otvorila aj novú kapitolu dizajnu. Už  tak originálny sofistikovaný exteriér ešte výraznejšie umocňuje vízia interiéru budúcnosti.

Prečítajte si aj: Formula E: Nissan ukázal elektrinou poháňaného „nadzvukového vtáka“

Novinka s minimalistickými, ale značne futuristickými proporciami, sa vezie na vlne všadeprítomných displejov v čierno-zlatej farebnej kombinácii. Miesto volantu navyše zaberajú hranaté riadidlá, ktoré skôr pripomínajú lodné kormidlo.

Prečítajte si aj: Nissan Design Europe oslavuje 15 rokov, pozrite si najvýznamnejšie modely!

Slúžia pre prípad, že by chcel vodič vypnúť autopilota a šoférovať sám. Celú palubnú dosku s dynamickými proporciami potom zaberá jeden obrovský displej. Podobne, ako tomu je v prípade čínskeho start-upu Byton M-Byte, aj Nissan sa rozhodol ísť touto cestou.

Po technickej stránke však ide o čistokrvný elektromobil s pohonom všetkých kolies. Dva elektromotory sú umiestnené vpredu a vzadu. Agregáty generujú celkový výkon 483 konských síl a krútiaci moment 800 Nm.

Batéria s kapacitou 115 kW poskytuje odhadovaný dojazd 610 km na jedno nabitie. Podporované je prirodzene rýchle nabíjanie. Vďaka vzduchovému odpruženiu garantuje japonská automobilka vysoko komfortné cestovanie.

Koncept IMs EV sa však nedostane do výrobného procesu. Detroit bol totiž skôr predzvesťou nastupujúcej generácie elektromobilov Nissan. Po predstavení novej verzie Nissan Leaf e+ pripravuje do roku 2022 uvedenie ďalších siedmich vozidiel s elektrickým pohonom.

Prečítajte si aj: Nissan 370Zki? Zimný kabriolet a snežný skúter s výkonom 382 koní!

Prečítajte si aj: Futuristický Detroit! Koncept Nissan Xmotion SUV alebo japonský dotyk s budúcnosťou

-jj-

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov