Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Detroit: Honda Accord, Volvo XC60 a Lincoln Navigator severoamerickými autami roka 2018

Honda Accord medzi vyvolenými v zámorí pre rok 2018.

V USA sa udeľujú Oscary nielen v oblasti filmového priemyslu, ale aj toho automobilového. Prestížne ocenenie v ankete NACTOY o najlepšie severoamerické auto roka 2018 získali Honda Accord, Volvo XC60 a Lincoln Navigator.


Japonská automobilka Honda triumfovala v hlavnej kategórii o najlepšie auto roka, keď dostala viac hlasov ako druhá Toyota Camry a nová Kia Stinger. Motoristickí odborníci ocenili na Accorde štýlovosť, ovládateľnosť a štandardnú výbavu.



Accord vo svojej desiatej generácii modelu neponúka šesťvalcové motory, ale „len“ štvorvalcový dvojliter. K tejto novinke je možné dostať len dva čisto benzínové agregáty. Prvým je  1,5-litrový s turbom a výkonom 143 kW (194 koní) pri krútiacom momente až 260 Nm, druhým motorom je 2,0-litrové turbo s výkonom 187 kW (254 koní) a krútiacim momentom až 369 Nm.



V kategórii úžitkových automobilov si prvenstvo vybojovalo švédske vozidlo Volvo XC60. Severan, ktorý očaril porotu svojim luxusom, jazdnými vlastnosťami a cenou v lepšej výbave, zanechal za sebou automobily Alfa Romeo Stelvio a minivan Honda Odyssey.


Nikoho už ani neprekvapí, že jedným z tromfom modelu Volvo XC60 je bezpečnosť. Napokon, v januári ho ocenili v Európe ako najlepší veľký off-road a súčasne bol pri predávaní prestížnych cien Euro NCAP 2017 Best in Class vyhlásený vozidlom s najlepším celkovým hodnotením v roku 2017.

 

V kategórii ochrany dospelých cestujúcich dosiahlo Volvo XC60 takmer 98 percent a v triede veľkých off-roadov jasne ukázalo výhody svojich bezpečnostných asistentov – skórovalo s výsledkom 95 percent, čo bolo o 20 percent vyššie hodnotenie, než aké dosiahol konkurenčný automobil na druhom mieste.

Vráťme sa však do zámoria. Lincoln Navigator získal najviac hlasov a sympatií v súťaži severoamerický nákladný automobil respektíve ťahač roka. Jeho najväčšími severoamerickými rivalmi boli Ford Expedition a Chevrolet Colorado ZR2. Navigator je obrovské SUV, ktoré je v zámorí snom takmer každého rapera.


Lincoln Navigator pod kapotou ukrýva dvakrát preplňovaný šesťvalec s výkonom 336 kW (456 k) v kombinácii s desaťstupňovým automatom. Ten bude mať s novinkou menej práce než predchodca, pretože vďaka použitiu hliníkovej karosérie Navigator „schudol“ o 91 kilogramov.



 

Vyhlasovanie ankety NACTOY (North American Car, Utility and Truck of the Year), ktorá funguje od roku 1994, sa uskutočnilo počas nedávneho autosalónu v Detroite. Do hlasovania sa zapojilo celkovo 60 motoristických odborníkov a novinárov.



 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov