Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW Vision iNEXT: Tri (k)roky od budúcnosti

Kolesá má pevne na zemi, no súčasne môže „lietať“ v budúcnosti. Automobilke BMW sa štúdii SUV Vision iNEXT podarilo zhmotniť obe myšlienky do elektrického SUV, ktoré by sa mal dostať do výroby už v roku 2021!

A môžete si byť istí, že elektrické SUV príde o tri roky na svetovú scénu úplne samo. Koncept BMW Vision iNEXT vychádza z projektu elektrifikovaných modelov rady „i“, vďaka čomu naznačuje ďalšie budúce kroky nemeckej automobilky v kategórii týchto vozidiel.

Prečítajte si aj: BMW M5: Absolutórium

Dohromady pritom dáva dokopy všetky dnes tak populárne oblasti automobilového priemyslu. Okrem elektrického pohonu môžete počítať s relatívne priestranným SUV, s ktorého riadením sa šofér nebude musieť toľko obťažovať vďaka autonómnej technike.

Prečítajte si aj: BMW zvoláva 1,6 milióna „nafťákov“

V závere tohto kalendárneho roka začala automobilka BMW robiť mediálnu „promotion“ robotického elektromobilu, ktorý po celej planéte premiestňuje pomocou lietadla Boeing 777F od spoločnosti Lufthansa.  Originálna prezentácia sa koná v útrobách nákladného lietadla, kde si pozvaní  hostia môžu prezrieť priekopnícku štúdiu.

Prečítajte si aj: Prvých 18 kusov BMW i8 Roadster do klubu

Koncept BMW Vision iNEXT bude mať síce výstavnú premiéru až na autosalóne v Paríži, ale spomínanú celosvetovú prezentáciu už videlo viac ako 300 novinárov. Tých vo vnútri lietadla čakala scéna, na postavenie ktorej bolo potrebných 7,5 km káblov, 78 000 LED, 165 LED video modulov a 13.000 výkonných mini projektorov.

Prečítajte si aj: Šéf BMW: naše elektromobily budú mať dojazd 700 kilometrov

Okrem toho sa zástupcovia médií môžu súčasne dozvedieť niečo aj o budúcnosti spoločnosti BMW Group. „Projekt iNEXT bude našim stavebným kameňom pre budúcnosť, z ktorej bude celá naša spoločnosť a jej všetky značky profitovať,“ avizoval ešte v lete predseda predstavenstva Harald Krüger.

Prečítajte si aj: BMW M6 Gran Coupé M Competition – Monštrum v obleku

Samotnou veľkosťou a rozmermi je SUV Vision iNEXT blízke sérii BMW X5. Podrobné informácie o cene vozidla, rovnako ako o maximálnej dĺžke dojazdu na jedno nabitie a ďalších konkrétnych špecifikáciách zatiaľ zástupcovia automobilky so sídlom v Mníchove nezverejnili.

Prečítajte si aj: Roadster BMW 507 po legendárnom pretekárovi Johnovi Surteesovi je na predaj     

Podľa zahraničných médií však BMW údajne vyvíja vlastné batériové články aj pre Vision iNEXT, ktoré však plánuje využívať aj vo všetkých svojich elektromobiloch a plug-in hybridoch. Batérie by mal vyrábať čínsky dravec CATL, pričom pôjde o veľkoformátové obdĺžnikové články v dvoch veľkostiach.

Prečítajte si aj: Ženeva: Maximálne vydarená premiéra štúdie BMW Concept M8 Gran Coupé

Sofistikovaný a presvetlený automobil doslova hýri najmodernejšími technológiami. Na prvý pohľad v interiéri zaujme rozľahlý displej, ktorý prakticky zaberá polovinu palubnej dosky. Zaujímavým prvkom konceptu je tiež netradičné otváranie dverí proti sebe bez stredového B-stĺpika.

Prečítajte si aj: BMW M760Li xDrive Model V12 Excellence: Dokonalosť nestačí

Šoféri BMW Vision iNEXT si môžu zvoliť medzi manuálnou jazdou v režime „boost“, keď jazdia sami alebo dajú prednosť autonómnej jazde v režime „ease“.  „Boost“ využíva elektrický pohon k dynamickej a takmer tichej jazde s nulovými emisiami.

Prečítajte si aj: BMW M5 a BMW i8 Roadster: Jeden svet nestačí

Režim „Ease“ zabezpečí, že automobil posádke ponúkne celú radu rôznych aktivít. BMW Vision iNEXT dokáže byť miestom pro relax, ale tiež interaktívnym pracoviskom alebo zábavným partnerom. Kabína pripomína komfortný a moderný obytný priestor s nábytkom na kolesách.

Prečítajte si aj: Microlino – elektrická kópia BMW Isetta

Nízka futuristická palubná doska s béžovým látkovým čalúnením vhodne ladí a dopĺňa drevené výplne, rovnako ako aj drevenú podlahu. Spoločne vytvárajú uvoľňujúci vnútorný priestor. Okrem volantu a displejov pred šoférom nie sú vidieť žiadne ďalšie displeje alebo ovládače.

Prečítajte si aj: BMW X2: Nemožno nechváliť

Pre obsluhu zábavného systému aj rôznych funkcií sa budú stále viac prepájať digitálne a analógové svetlá. Stále rozšírenejšia bude vizuálna projekcia informácií na rôzne povrchy, čo môže byť technológia, ktorá v dlhodobom horizonte postupne nahradí displeje.

Prečítajte si aj: Elektromobil BMW i3 ako dojná krava?

Technológia inteligentného osvetlenia konceptu BMW Vision iNEXT sa vydáva práve týmto smerom, pričom kombinuje lampičky na čítanie s projektormi. Tým napríklad umožňuje tlačený text doplniť obrázkami, pohyblivým obsahom alebo interaktívnymi grafikami. Samozrejme, vždy s možnosťou dotykovej obsluhy.

Prečítajte si aj: BMW X1 xDrive 20 d: Pre dnešné dni

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov