Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW zvoláva 1,6 milióna “nafťákov”

Nemecká automobilka BMW zvoláva po celej našej planéte 1,6 milióna naftových vozidiel. Príčinou sú problémy s EGR ventilom (Exhaust-Gas-Recirculation), ktoré by mohli viesť až ku vzniku požiaru na aute.

Výrobca luxusných vozidiel tento rok v auguste už raz svoje automobily kvôli rovnakému problému zvolával, vtedy sa muselo dostaviť na kontrolu takmer pol milióna áut. Bavorská firma teraz zistila, že podobný problém sa vyskytuje ešte aj u ďalších modelov.

Prečítajte si aj: Microlino – elektrická kópia BMW Isetta

Majitelia týchto podozrivých vozidiel dostanú avízo a rizikové zariadenie im v dielňach bezplatne vymenia. Zvolávať sa budú automobily so štvorvalcovými a šesťvalcovými agregátmi vyrobenými od augusta 2010 do augusta 2017.

Prečítajte si aj: Elektromobil BMW i3 ako dojná krava?

Podľa predstaviteľov BMW Group v prípade niektorých vznetových vozidiel sa môže objaviť únik glykolu z chladiča ventilu EGR. Ten v kombinácii s typickými usadeninami sadzí a vysokými teplotami môže vyústiť do dymenia častíc. Vo výnimočných prípadoch dokonca k roztaveniu sacej jednotky a v extrémne vzácnych prípadoch k požiaru.

Prečítajte si aj: BMW M5 a BMW i8 Roadster: Jeden svet nestačí

Spoločnosť BMW Group sa preto rozhodla uskutočniť technickou kampaň, skontrolovať EGR modul a nahradiť akékoľvek vadné komponenty na vznetových vozidlách, ktorých sa to môže potenciálne dotýkať.

Prečítajte si aj: Prvých 18 kusov BMW i8 Roadster do klubu

Technické kampane prebiehajú v európskych a ázijských krajinách od polovici augusta 2018 potom, ako v Kórejskej republike zaznamenali niekoľko požiarov. Počas ďalšieho skúmania motorov s použitím rovnakej technickej výbavy došlo k odhaleniu individuálnych prípadov, ktoré nespadali do pôvodných kampaní.

Prečítajte si aj: BMW M6 Gran Coupé M Competition – Monštrum v obleku

Napriek „miliónovému poplachu“ s minimálnym rizikom nechce nemecká spoločnosť BMW riskovať svoje celosvetové renomé. Už predchádzajúca zvolávacia akcia sa však prirodzene negatívne premietla do hospodárskych čísiel a výsledkov automobilky BMW.

Prečítajte si aj: Roadster BMW 507 po legendárnom pretekárovi Johnovi Surteesovi

Spolu so zvýšenými nákladmi spôsobenými prísnejšími pravidlami pre testovanie emisií a pokračujúcimi spormi v medzinárodnom obchode doprevádzanými uvaľovaním ciel zapríčinila zhoršené vyhliadky na tento hospodársky rok. Automobilka očakáva mierny pokles svojho hrubého zisku, zatiaľ čo doteraz počítala s jeho stagnáciou.

Prečítajte si aj: Ženeva – Maximálne vydarená premiéra štúdie BMW Concept M8 Gran Coupé

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov