Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektromobil BMW i3 ako dojná krava?

Podľa mníchovskej automobilky BMW sa elektromobil BMW i3 môže stať vďaka chytrému nabíjaniu zdrojom príjmov pre svojho majiteľa. Hmatateľný dôkaz poskytla na nedávnom klimatickom summite v San Franciscu v podobe štúdie „BMW i ChargeForward“.

BMW v spolupráci s americkou energetickou spoločnosťou PG&E predstavila na spomínanom summite v zámorí  projekt ChargeForward. Ten má vďaka chytrému nabíjaniu elektromobilov napomôcť ku stabilizácii rozvodnej siete a stať sa zdrojom príjmov pre vlastníka vozidla.

Prečítajte si aj: BMW M5 a BMW i8 Roadster: Jeden svet nestačí

Automobilka BMW potvrdila, že jej vozidlá môžu veľmi dobre fungovať ako virtuálne elektrárne a stabilizačné prvky rozvodnej siete. Pokiaľ majiteľ elektromobilu dovolí, aby sa jeho auto dobíjalo v správny čas, môže to pomôcť „orezať“ špičky, napríklad v dobe, keď sa vyrába najviac energie zo slnka.

Prečítajte si aj: Prvých 18 kusov BMW i8 Roadster do klubu

Pilotný projekt ChargeForward beží v Kalifornii už od roku 2015. Využíva okrem iného podrobné denné predpovede výkonu obnoviteľných zdrojov. Tie presne ukážu kedy a koľko bude k dispozícii energie. Berú sa samozrejme do úvahy aj preferencie a požiadavky samotných „elektromobilistov“ na využitie ich vozidiel.

Prečítajte si aj: Elektromobil Byton K-Byte

Kľúčovú úlohu zohrávajú telematické jednotky ConnectedDrive, ktorými sú vybavené všetky vozidlá BMW, a mobilné aplikácie BMW Connected. Približne stovka šoférov BMW i3 si v roku 2015 stiahla aplikáciu ChargeForward, ktorá umožnila flexibilné nabíjanie ich vozidiel podľa možností rozvodnej siete.

V minulom roku odštartovala druhá fáza pilotného projektu. Výsledky ukazujú, že flexibilné stratégie nabíjania môžu nielen prispieť ku stabilizácii siete, ale navyše zvýšiť podiel využitia energie z obnoviteľných zdrojov energie.

Prečítajte si aj: Buick vystavuje v Číne hybrid Velite 6 a elektromobil Enspire

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov