Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce EVTOL: Lietajúce taxi

Autá budúcnosti majú krídla aj vrtule! Spoločnosť Rolls-Royce, ktorá okrem luxusných limuzín dodáva aj letecké motory, predstavila na výstave Farnborough International Airshow 2018 štúdiu lietajúceho taxíka s novým systémom pohonu EVTOL.

Prečítajte si aj: Lietajúce auto Pop.Up Next – mobilita budúcnosti podľa Audi

Britská strojárska firma Rolls-Royce navrhla systém elektrického pohonu s vertikálnym vzletom a pristátím pre lietajúce taxi, ktoré by mohlo prepravovať až päť osôb. Spoločnosť súčasne oznámila, že jej stroj by sa k oblohe mohol vzniesť na začiatku budúcej dekády.

Prečítajte si aj: Čakáte na éru lietajúcich taxíkov? Bell Air Taxi vám ju priblíži!

Zjednodušene by sa dalo povedať, že ide o lietadlo s univerzálnym použitím pre osobnú a verejnú dopravu, logistiku alebo armádu. Navyše, vďaka elektrickému pohonu a spomínanému kolmému štartu aj pristátiu, môže byť jeho využitie značne bohatšie.

Prečítajte si aj: AeroMobil 5.0 VTOL

Lietajúci „taxík“ vybavený patentovaným systémom pohonu EVTOL (pozn. electric vertical take-off and landing) by mohol cestovať rýchlosťou 400 km/h a uletieť zhruba 800 kilometrov.

Prečítajte si aj: Učia autá lietať i lietadlá jazdiť! Odletíme niekedy do práce?

Podobné projekty začali v poslednej dobe rozvíjať viaceré letecké a technologické spoločnosti vrátanie firiem Airbus a Uber. Rolls-Royce v tomto období hľadá pre vývoj lietadla partnerské firmy.

Prečítajte si aj: Slovenský AeroMobil je pripravený na éru lietajúcich áut

Spoločnosť uviedla, že koncepcia EVTOL používa pre výrobu elektriny technológiu plynových turbín, ktoré napájajú šesť elektrických pohonných jednotiek. Krídla lietadla sa budú môcť otáčať o 90 stupňov, čo podporuje nielen vertikálny štart ale aj využívanie už existujúcich heliportov a letísk.

Prečítajte si aj: Star Wars sú tu! V Moskve otestovali „lietajúcu motorku“!

„Veríme, že vzhľadom k práci, ktorú dnes na vývoji hybridného elektrického pohonu robíme, by tento model mohol byť dostupný začiatkom alebo v polovici roku 2020. Samozrejme, za predpokladu, že je možné taký životaschopný komerčný model vytvoriť,“ uvádza sa vo vyhlásení firmy Rolls-Royce.

Prečítajte si aj: Spirit of Ecstasy alebo legendárna soška a Rolls-Royce

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov