Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


AeroMobil 5.0 VTOL – prvá vízia elektrického vozidla schopného vertikálneho vzletu a jazdy po ceste

AeroMobil, vedúca spoločnosť v oblasti vývoja inovatívnych lietajúcich vozidiel, dnes odhalila koncept AeroMobil 5.0 VTOL (vertikálny vzlet a pristátie). Pôjde zároveň o prvé elektrické lietajúce vozidlo určené pre zdieľanú mobilitu v rámci jej produktového programu.

Koncept AeroMobil 5.0 VTOL bude mať dva elektricky poháňané rotory, ktoré zabezpečia bezpečný vertikálny vzlet. Pohonný systém je doplnený horizontálnym pohonom, ktorý zabezpečuje ďalšia tlačná vrtuľa. Cestovať v ňom budú môcť štyria pasažieri, ktorým poskytne podobný komfort a zážitok ako ponúknu elektrické vozidlá novej generácie. Každý cestujúci bude mať k dispozícii údaje o lete, či pokročilé komunikačné prostriedky a médiá. Tým sa má zaistiť, aby pasažieri ostali v spojení vo vzduchu, aj na ceste.

„Vďaka AeroMobilu 4.0 STOL a konceptu AeroMobil 5.0 VTOL vnímame lietajúce autá ako všestranné vozidlá, ktoré sú schopné jazdiť aj lietať. Plánujeme dodávať vozidlá s dosahom potrebným pre mestské a medzimestské vzdialenosti, schopné  prepravy za akéhokoľvek počasia. Maximalizujeme tak ich využitie pre prevádzkovateľov budúcich lietajúcich taxi,“ hovorí Douglas MacAndrew, CTO AeroMobilu.

   

Výroba lietajúceho taxi AeroMobil 5.0 VTOL bude nasledovať až po uvedení AeroMobilu 4.0 STOL na trh a bude vychádzať z poznatkov získaných pri vývoji tohto modelu. Ten bude k dispozícii zákazníkom v limitovanej sérii po celom svete v roku 2020. Spoločnosť predpokladá, že vozidlá AeroMobil 5.0 VTOL sa budú vyrábať v priebehu najbližších siedmych až desiatich rokov. Všetko, samozrejme, závisí aj od vybudovania infraštruktúry a regulácie pre tento druh inovatívnej osobnej dopravy. Koncept AeroMobil 5.0 VTOL si zachováva rovnako vysoké bezpečnostné štandardy ako AeroMobil 4.0 STOL, ktorý bude jedným z prvých lietajúcich vozidiel vybavených airbagmi, deformačnými zónami známych z automobilov a balistickým záchranným padákom pre celé vozidlo aj s posádkou. Charakteristikou črtou bude okamžite rozpoznateľná silueta s moderným a komfortným exteriérom, ktorý nesie dizajnové prvky bežného auta.

Kľúčové funkcionality vozidla AeroMobil 5.0 VTOL

  1. Asistenčné motory na konci krídel pre vertikálny vzlet a zlepšený letový výkon a kvalitu letu.
  2. Adaptívne krídla, ktoré zabezpečujú maximálnu efektivitu počas letu, zvyšujú bezpečnosť a maximalizujú dolet vozidla.
  3. Zadná výsuvná chvostová plocha pre lepšie riadenie letu, stabilitu a pohodlie počas letu.
  4. Adaptívna geometria zavesenia kolies pre plynulé pristátie a vzlet, čím sa zlepší komfort cestujúcich.
  5. Umiestnenie batérií a optimalizácia pohonu pre používanie vozového parku s cieľom maximalizovať využitie v mestských aj medzimestských destináciách.

AeroMobil (pl)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov