Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Slovenský AeroMobil je pripravený na éru lietajúcich áut

Slovenský AeroMobil 3.0 si získava čoraz väčšiu pozornosť na celom svete. Až do konca augusta bude vystavený tento originálny projekt vo vestibule sídla Rady Európskej únie, v budove Justus Lipsius v Bruseli.

AM_00  AM_02

Tím slovenských vizionárov odpovedá na nové výzvy, ktorými sú lietajúce automobily a budúcnosť. A podľa riaditeľa spoločnosti Juraja Vaculíka by sa mohol AeroMobil 3.0 začať predávať na budúci rok v belgickej metropole.

AM_03  AM_04

Stroj poháňa štvortaktný štvorvalcový letecký motor Rotax 912 s výkonom okolo 100 koní, ktorý poháňa buď zadné kolesá, alebo vzadu umiestenú vrtuľu. Na ceste dosiahne AeroMobil až rýchlosť 160 km/h, vo vzduchu údajne zvládne dokonca 200 km/h.

AM_07  AM_08

Základ aeromobilu tvorí oceľový rám, zbytok je vytvorený z ľahkého karbónu – dokonca a disky kolies. Aby konštruktéri splnili normu pre malé športové lietadlá, musí sa lietajúci voz (450 kg) aj s posádkou zmestiť do hmotnosti 650 kg.

AM_05  AM_06

Aeromobil 3.0, ktorý má maximálne rozpätie krídiel 8,32 metra a šírku 2,24 metra, je možné natankovať u ktorejkoľvek benzínovej čerpacej stanice. Na dĺžku meria lietajúci voz 6 metrov. Dojazd s plnou nádržou je stanovený na 875 km, vo vzduchu je dolet limitovaný na 700 km. Na vzlietnutie stačí dráha, aj trávnatá, dlhá 200 m.

AM_09  AM_10

Aeromobil 3.0 je jeden z exponátov, ktorými v Bruseli prezentuje Slovenská republika svoje predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ten zaujal napríklad aj ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho a Ádila Džubajra, ktorý stojí zasa na čele diplomacie Saudskej Arábie.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov