Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rotačný karavan Romotow od W2

Zabudnite na klasické hranaté karavany a nechajte sa unášať touto “futuristickou secesiou”. Rotačný príves Romotow, na ktorom prakticky nenájdete stopy po pravých uhloch, posúva segment mobilných obydlí na nový level.

Vďaka sarkastickým reakciám sme sa dozvedeli, že moderný karavan niekomu pripomína švajčiarsky nožík Victorinox, iným zase vyklápací USB kľúč. Rozhodne sa však nejedná o nudný dizajn, skôr o unikátne dielo.

Prečítajte si aj: Departure One – karavan aj hausbót

Napokon, pozoruhodný je nielen jeho dizajn, ale aj funkčnosť, praktickosť a univerzálnosť. Stačí stlačiť jediné tlačidlo a z klasického karavanu sa stane dokonalé party miesto s terasou s plochou väčšou až o 70 percent!

Prečítajte si aj: Mecedes-Benz V 250D Marco Polo: Dovlenka? Kedykoľvek a kdekoľvek!

Názov Romotow je v podstate skráteným výrazom anglického slovného spojenia „Room to move“, čo možno doslovne preložiť ako „izba respektíve bývanie v pohybe.“ O výhodách mobilných prívesov pri výbere cieľovej destinácie cestovania netreba polemizovať.

Po zaparkovaní karavanu Romotow, ktorý navrhlo novozélandské architektonické a dizajnové štúdio W2, sa za pomoci príslušného tlačidla vysunú stabilizačné opery, obývacia časť sa potočí a vznikne spomínaná krytá terasa.

Prečítajte si aj: Keď sa do kufra nezmestí….

Razom sa pred vami zjaví dočasne statický objekt, ktorý je ideálnym miestom pre návštevy, hostí, grilovačku alebo oslavu narodenín. Spoločnosť W2 sa celému projektu venuje už šesť rokov, pričom v roku 2020 by sa mal karavan objaviť na trhu.

Prečítajte si aj: Ford F-Vision: autonómny elektrický ťahač

Príves Romotow rozhodne nie nízko-nákladovou záležitosťou na riešenie krízy s bezdomovcami. Výrobca navyše hovorí prelomovej inovácii, takže ani príliš neprekvapuje, že predpokladaná cena karavanu bude 350.000 amerických dolárov (309.844 eur).

Áno, štýlový príbytok na kolesách bude mať hodnotu ako luxusný byt v Bratislave. Noví majitelia však na oplátku môžu v interiéri počítať so dvojposteľovou spálňou a obývacou izbou s gaučom, na ktorom sa po rozložení vyspia ďalšie dve dospelé osoby. Chýbať nemôže ani minimalistická, ale moderná kuchynka a kúpeľňa.

Náročnejší zákazníci môžu počítať vo vybavení aj so zabudovaným audiostystémom, pričom všetky okná sú vybavené žalúziami. Spomínaná terasa má podlahu s teakového dreva ako luxusná jachta a zabudovaný výklopný elektrický gril. Na party sú k dispozícii aj špeciálne markýzy a paravány, ktoré dokážu premeniť terasu na spálňu pre ďalšie kvarteto hostí.

Solárne panely na streche sa postarajú o napájanie aj v prípade, že karavan nebude možné pripojiť k elektrickej sieti v kempe. Výrobca má v pláne dodať na trh tri varianty karavanu s celkovou dĺžkou 4,5, 6,5 alebo až 9 metrov.

Prečítajte si aj: Land Rover – revolúcia pre parkovanie s prívesom

„Musím sa priznať, že švajčiarsky vojenský nožík nám trochu poslúžil ako inšpirácia. Špekulovali sme o tom a zrazu sme si povedali, prečo neurobiť karavan s rotačnou podlahovou konštrukciou? S každou ďalšou otázkou sme dostávali relevantnú odpoveď,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti W2 Stuart Winterbourn.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov