Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Departure One – karavan aj hausbót

Nemecký obojživelník je snom mnohých cestovateľských dobrodruhov. Caravanboat Departure One je totiž luxusným karavanom, s ktorým sa môžete presúvať nielen po cestných komunikáciách, ale aj na vodnej hladine.

Ak by sme chceli výstižne pomenovať tento „automobil“, mohli by sme použiť spojenie dva v jednom. Pohyb karavanu dlhého deväť metrov a širokého 250 centimetrov umožňuje alumíniový trup odolný voči morskej vode a lodný agregát uložený v zadnej časti dopravného prostriedku.

Prečítajte si aj: Riešenie pre bezdomovcov? VW s konektivitou, podlahovým kúrením aj sprchou

Pri presune na súš sa hausbót „nalodí“ na pojazdný vozík zapriahnutý za auto, na vode je ho potom možné riadiť kormidlom v prednej časti, odkiaľ sa cestujúci vďaka veľkým preskleným dverám môžu kochať panoramatickým výhľadom do okolia. Na streche sa potom nachádzajú solárne panely spoločne s priestorom pre posedenie.

Pozadu však nezostáva ani výbava interiéru. V karavane môžu prespať až štyri osoby. Dve postele s už spomenutým panoramatickým výhľadom sa nachádzajú v prednej časti, ďalšie lôžka je potom možné vytvoriť rozložením sedacej súpravy v obývacom priestore. Nechýba ani malý sprchovací kút s umývadlom, skriňa s úložným priestorom pre oblečenie a ďalšie predmety, ale ani kuchyňa vybavená mikrovlnnou trúbou, ľadničkou, varnou doskou a drezom.

Prečítajte si aj: Magellano Edition 1? Najluxusnejší hotel na kolesách

Firma z Hamburgu síce nezrealizovala úplne nový nápad, keď prepojila čln s prívesom, ale po technologickej stránke sa dostala o prsia pred austrálsku a britskú konkurenciu. Cena obytného dopravného prostriedku je 67.500 amerických dolárov (58.265 eur). Na súši karavan samozrejme ťahá na prívesnom zariadení automobil, na vode sa však môže pohybovať sám s pomocou prívesného motoru s výkonom 15 koní.

Vnútorné usporiadanie karavanu je vodné aj pre dlhší pobyt. Hlavná spálňa s dvoma lôžkami je situovaná v prednej časti, ďalšie dve osoby sa v prípade potreby môžu vyspať na rozkladacej pohovke v obývacej miestnosti v zadnej partii. Kabína pre kormidelníka sa nachádza hneď za prednou spálňou. K dispozícii je samozrejme kúpeľňa, toalety aj kompletne vybavená kuchyňa. Na zadnom konci „lode“ je potom aj malá terasa.

Pokiaľ je Caravanboat zaparkovaný na pevnine, je možné roztiahnuť a využiť aj markízu, či relaxovať vonku na čerstvom vzduchu. Po zaparkovaní postačí vysunúť plechové schody vedúce priamo do vstupných dverí obytného priestoru a ste ubytovaní. Karavan respektíve vozidlo aj loď spĺňajú všetky potrebné európske normy a predpisy, ktoré sú potrebné na prevádzku po cestách aj na vode.

Prečítajte si aj: MINI Countryman prebúdza objaviteľského ducha

Celý multifunkčný dopravný prostriedok váži 2,7 tony. Karavan je vhodný aj do menšej hĺbky, ponor dosahuje hĺbku 28 centimetrov pod hladinu. Pokročilí užívatelia si môžu objednať od Caravanboat inštaláciu silnejšieho motora s trikrát vyšším výkonom. Pre dlhšie výpravy mimo civilizáciu sú pripravené palubné batérie, ktoré sa môžu nabíjať pomocou solárnych panelov na streche.

Pitný režim postráži čistá voda umiestnená v zabudovaných zásobníkoch. Všetky steny hliníkového trupu sú izolované, tepelnú pohodu by mal udržať naftový ohrievač umiestnený vo vnútri alebo klimatizačná jednotka. Bez dodatočného zdroja a doplnenia zásob je možné ubytovať dve dospelé osoby na štyri dni, v bežnom režime sa „uživí“ na karavane ešte jeden pár.

Karavan, respektíve hausbót, navrhli dizajnéri tak, aby spĺňal všetky európske legislatívne predpisy a normy pre plavbu vo vnútrozemských aj v pobrežných vodách. Nemecká spoločnosť však uvádza, že v prípade záujmu zo zámoria je schopná parametre hausbótu upraviť tak, aby korešpondoval s lokálnymi legislatívnymi požiadavkami.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov