Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford F-Vision: autonómny elektrický ťahač

Nová éra je už tu! Automobilka Ford nedávno predstavila štúdiu elektrického ťahača Ford F-Vision, ktorý je v podstate odpoveďou na konkurenčný autonómny „truck“ Tesla Semi.

Ford F-Vision Future Truck bol atrakciou na nedávnom Medzinárodnom veľtrhu úžitkových vozidiel v nemeckom Hannoveri. Ide v podstate o nákladné vozidlo, ktoré disponuje nielen sofistikovaným spôsobom pohonu, ale aj autonómnym riadením štvrtého stupňa.

Prečítajte si aj: Ford Mach 1 a elektrický protiútok

Divízia Fordu vyrábajúca ťažké nákladné automobily vrátane nedávno oceneného ťahača F-Max 1850T však zatiaľ príliš veľa podrobností a detailov o kamióne neprezradila. Je to však prirodzené, pretože stále ide ešte len o koncept, ktorý navrhla turecká pobočka Ford Otosan.

Prečítajte si aj: Ford Bronco – stará škola ožíva

„Truck“ má aj adaptívne čelné sklo, ktoré môže samé tmavnúť podľa potreby a slnečných lúčov. Slnko, môže tiež rozširovať alebo zužovať šoférov pohľad na cestu. Samozrejmosťou je aj systém komunikácie vozidla s prívesom, ktorý má výrazne aerodynamicky optimalizovaný tvar.

Prečítajte si aj: Ford napočítal miliardovú stratu

Tieto nákladné Automobily dokonca podporujú autonómnu jazdu v konvojoch s minimálnymi medzerami medzi sebou, čo znižuje aerodynamický odpor ďalších vozidiel v rade. Štúdia má k dispozícii batériu, ktorá sa sama stará o ukladanie a akumulovanie energie.

Koncept Ford F-Vision má vynikať absolútne výnimočnou aerodynamikou, ktorá je okrem okrem sofistikovane oblého tvaru dosiahnutá napríklad aj použitím kamier namiesto spätných zrkadiel.

Prečítajte si aj: VW a Ford budú spoločne vyvíjať dodávky

Futuristicky pôsobia aj LED pásy namiesto tradičných a konvenčných svetiel. Z kapoty zmizlo aj logo automobilky Ford v tradičnom modrom ovále. Ten nahradil nápis Ford, ktorý je ako inak vytvorený tiež z LED pásov.

Prečítajte si aj: Hetrik pre Ford Mustang – opäť najpredávanejší športiak na svete

Koncept nového ťahača bude údajne čisto elektrický, to znamená, že nebude za žiadnych okolností nikdy produkovať priame emisie. Pokročilé autonómne riadenie má byť schopné kompletne prevziať kontrolu nad celou súpravou.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov