Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Land Rover: revolúcia pre parkovanie s prívesom

Problémové parkovanie s malým prívesom sa dá zvládnuť. V prípade vysokého prívesu a bez možnosti výhľadu dozadu za príves, je parkovanie obzvlášť náročné a bez pomocníka vonku takmer nerealizovateľné.

Systém Transparent Trailer využíva obraz niekoľkých kamier, ktorý spája do jedného a vytvára približný obraz situácie za prívesom.

Kamerový systém sa automaticky aktivuje v prípade zapojenia prívesného vozíka a zaradenia spiatočky. Vo vnútornom spätnom zrkadle sa zobrazí pohľad bez prívesného vozíka. Situácia pripomína bežné parkovanie, ako keby tam vozík nebol.

Land Rover Transparent Trailer Land Rover Transparent Trailer

Prototyp systému ponúka kvalitný video obraz bez skreslenia iných vozidiel alebo prekážok za prívesom. Vodič sa tak môže správne rozhodnúť a ľahšie zaparkovať napr. do medzery medzi vozidlami.

Ďalšou novinkou je systém Cargo Sense, ktorý v sebe spája monitorovanie nákladu v prívesnom vozíku. Pomocou tlakových snímačov, ktoré sú spojené bezdrôtovo s automobilom, tak vodič zistí problémy so živým alebo neživým nákladom skôr, ako dôjde k nehode.

Systém varuje vodiča o problémoch v prívese napríklad s koňmi ešte predtým, ako sa situácia stane vážnou. Živý obraz môže byť sprístupnený pomocou obrazovky v palubnom vybavení vozidla.

Land Rover Cargo Sense Land Rover Cargo Sense

Varovný systém neodvádza pozornosť vodiča od diania na ceste a v prípade reálneho problému ho upozorní. Vodič tak môže sledovať premávku a nemusí sa obávať celú cestu o náklad v prívesnom vozíku.

Aplikácia Cargo Sense umožňuje tiež kontrolu nákladu na diaľku. Vodič tak dostane správu o prípadnom pohybe prívesu alebo o nestabilnom správaní koňa v prívese. Každoročne sa prepravujú tisícky koní a tento spôsob pomôže ich majiteľom k pokojnejšej jazde.

MM, Land Rover

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov