Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pininfarina Battista: Giovanniho sen

Autosalón v Ženeve býva už tradične prvým z veľkých výstav v roku a je bohatý na prekvapenia. Jedným z bonbónikov bude v marci aj elektrický hyperšportiak Pininfarina Battista, na ktorý už existujú objednávky, hoci sa ešte nevyrobil žiaden exemplár!

Zatiaľ vyvoláva viac otáznikov, ako odpovedí. Ale presne o to tu predsa ide, v prvom rade. V ére všadeprítomných médií a neutíchajúcej spŕške menej i viac dôležitých aktualít, nie je jednoduché zaujať ani sofistikovaným elektromobilom.

Prečítajte si aj: Vstane Pininfarina z popola?

Aj preto sa vedenie indického automobilového koncernu Mahindra a talianskej dizajnérskej dielne Pininfarina rozhodlo, že atraktívnu novinku bude motoristickým nadšencom „kúskovať“ až do marcového autosalónu pri Ženevskom jazere. Preto je zatiaľ k dispozícii len minimálny počet fotografií.

Prečítajte si aj: Pininfarina zaujal luxusným sedanom H600

Podľa hlasov zo štúdia Pininfarina to bude najrýchlejšie a najsilnejšie vozidlo na štyroch kolesách, ktoré kedy zostrojili na Apeninskom polostrove. Pôvodný pracovný názov počas vývoja automobilu bol PFO, ale neskôr firma oznámila, že sa bude volať Battista po zakladateľovi spoločnosti Giovanni Battistovi „Pinin“ Farinovi.

Prečítajte si aj: Traktor Zetor by Pininfarina alebo oslavy 70. výročia

Pininfarina je už deväť dekád synonymom originálneho a všetky zmysly draždiaceho dizajnu. Okrem toho svetoznáme štúdio sa špecializuje aj na vývoj karosérií pre automobily, takže bradatá história talianskej spoločnosti pamätá na spoluprácu s významnými značkami ako sú Ferrari , Alfa Romeo či Maserati.

Prečítajte si aj: Rozprávkový kabriolet Ferrari 250 GT ročník 1962 na predaj

Ekonomická kríza sa však nevyhla ani talianskemu štúdiu, ktoré následne kúpil indický konglomerát Mahindra. Nový vlastník založil automobilovú divíziu s názvom Automobili Pininfarina, ktorá pripravia najnovší hyperšportiak na ženevskú premiéru. Spoločnosť, ktorá pod názvom Carrozzeria Pininfarina vznikla v roku 1930 v Turíne, vedie v súčasnosti Paolo – vnuk Battistu Pininfarinu.

Prečítajte si aj: Ferrari 212 Europa z roku 1952 môže byť aj vaše! Aukcia štartuje už v sobotu

„Je to skutočne splnený sen. Môj starý otec mal v hlave vždy takú víziu, že jedného dňa budú existovať vozidlá samostatnej značky Pininfarina. Takže je prirodzené, že prvý automobil sa volá podľa neho,“ vysvetlil Paolo Pininfarina k avizovanej horúcej novinke.

Prečítajte si aj: Zreštaurované Ferrari 275 GTB z roku 1965 vyráža dych!

Podľa technických a číselných údajov, ktoré zatiaľ lietajú vzduchom, by bol zakladateľ spoločnosti Pininfarina rozhodne hrdý na najnovší počin. Automobil Battista by mal mať ohromujúci výkon 1900 konských síl a krútiaci moment 2666 N.m. To je samozrejme možné len pri použití aplikácie s čisto elektrickým pohonom s niekoľkými elektromotormi.

Prečítajte si aj: Aliho motýľ aj včela

Automobil disponuje vo svojom vnútri sériou akumulátorov, ktorá zabezpečí jazdu štandardnou rýchlosťou na maximálnu vzdialenosť 480 km. Na 80 % kapacity sa vozidlo s rýchlo-nabíjačkou dobije za 40 minút. S vyššie uvedenými parametrami sa vozidlo dostane z pokoja na stovku za menej než dve sekundy a maximálna rýchlosť má presiahnuť hranicu 400 km/h.

Prečítajte si aj: Lancia Stratos a ženevská reinkarnácia, z limitovanej edície sa vyrobí len 25 kusov

Zatiaľ, čo karosériu prirodzene navrhol a bude vyrábať Pininfarina, pohonné ústrojenstvo dodá chorvátska firma Rimac Automobili. Spoločnosť, ktorej majiteľom je 31-ročný Mate Rimac z Livna (Bosna a Hercegovina), už vyvinula vlastní elektrický športový automobil a spolupracuje napríklad s automobilkou Porsche.

Prečítajte si aj: Ferrari 250 GT z roku 1958 hľadá v Paríži nového majiteľa

Sériová výroba vozidla Pininfarina Battista odštartuje v roku 2020. Počíta sa s vyrobením limitovanej edície 150 exemplárov, z ktorých sa tretina predá na severoamerickom trhu, v Európe a na Blízkom východe. Cena elektrického hyperšportiaku sa má pohybovať medzi 2 a 2,5 miliónmi amerických dolárov.

Napriek skutočnosti, že čerstvý prírastok Pininfarina Battista videl zatiaľ len minimálny počet ľudských očí, už sú otvorené internetové a webové stránky, kde sa potenciálni záujemcovia môžu „postaviť“ do radu. Tam sa môžu zaregistrovať, aby sa na nich vôbec dostala rada. Mimochodom, Pininfarina údajne pripravuje extrémne SUV, ktoré by malo mať 940 koní (691 kW), 140kWh akumulátor a na necelých 100 km/h sa dostane za menej ako tri sekundy.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov