Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Traktor Zetor by Pininfarina alebo oslavy 70. výročia

Tradičný český výrobca traktorov a poľnohospodárskych zariadení Zetor oslávil v tomto roku svoje 70. výročie. Pri tejto príležitosti nechal vytvoriť koncept moderného traktora, ktoré dizajn si zobralo pod krídla svetoznáme talianske štúdio Pininfarina .

Zetor_01  Zetor_02

Poslanie vytvoriť nový dizajn traktorov Zetor sa zhostila práve Pininfarina, pretože odjakživa sa zameriava na hľadanie emócií, na čistotu a inovácie. Tieto hodnoty spája s funkčnosťou a globálnym prístupom, ktorý aplikuje pri vývoji športových vozov aj priemyslových vozidiel, ako sú nákladné autá, snehové rolby alebo vlaky.

Zetor_03  Zetor_04

Pretože sú traktory Zetor veľmi špecifické, stala sa práca na novom dizajne lákavou výzvou. Dizajnérskemu tímu umožnila pracovať so spoločnosťou, ktorá aj cez svoj základ v technickej kvalite potrebovala správny oblek. Prezentácia nového dizajnového smeru Zetor by Pininfarina sa stala veľkým lákadlom na vlaňajšom poľnohospodárskom veľtrhu Agritechnica v nemeckom Hannoveri.

Zetor_05  Zetor_07

„Myšlienka na nový design traktorov Zetor sa zrodila s jasným zámerom: vytvoriť produkt so silnou estetickou osobnosťou a predstaviť novú ikonickú víziu značky Zetor, ktorá odráža hodnoty spoločnosti. Tento projekt v sebe spája osobité znaky, ktoré budú v budúcnosti vidieť na všetkých modelových radách traktorov Zetor,“ povedala Margaréta Víghová, riaditeľka pre komunikáciu v Zetor traktor.

Zetor_09  Zetor_08

Nový dizajn vznikal premyslene. Bol analyzovaný trh, súčasné trendy v designu traktorov, hodnoty českej kultúry a predovšetkým charakteristické znaky značky Zetor. K ním už tradične patrí odolnosť, spoľahlivosť a jednoduchá konštrukcia. Práve tieto hodnoty sa odrážajú v novom štýle, ktorý sa zameriava na silnú identitu v kombinácii s jasnými líniami, avšak bez zjednodušeného dekoru.

Zetor_10  Zetor_12

Cieľom bolo vyvinúť dizajn, ktorý by dokreslil výkon, silu a dôslednosť traktorov Zetor a súčasne podtrhol emócie vyjadrujúce energiu a bohatosť českej kultúry. Už samotná typická červená farba, ktorú traktory Zetor nosia, dali predpoklad k tomu, aby sa v novom dizajne rozvinula vášeň spojená s traktormi.

Zetor_14  Zetor_11

Nový dizajn od Pininfarina posúva Zetor k hlbšiemu emocionálnemu prežitku plnému zmyselnosti, dynamiky a modernosti. Podstatou Zetoru by Pininfarina je stelesniť dokonalú kombináciu sily, dynamiky a emócií a súčasne zachovať užitočnosť aj praktickosť pracovného stroja, ktorými traktory bez diskusie sú. Nový smer spája jednotlivé prvky do modulárneho dizajnu, ktorý je možné preniesť na ďalšie modelové rady traktorov Zetor.

Zetor_15   Zetor_09

Nové telo traktoru obaľuje mechanické časti stroja a zároveň sa stáva jeho neodmysliteľnou súčasťou. Výsledný dizajn je charakteristický silnými tvarmi a povrchom, ktorý dodáva traktoru dynamiku a silu. Doslova ikonický predok traktoru je jedinečný svojim prevedením – postupné naklonenie kapoty smerom dopredu zdôrazňuje zmyselnosť a ladnosť pohybu.

Zetor_16  Zetor_13

Tvarované boky stroja kryjú mechanické časti s pôvabným aj funkčným tvarom a športový nádych podtrhujúci okrem iného prieduchy vetrania, ktoré pôsobia dojmom, že chladeniu je prikladaný veľký význam. Hra s dvoma farbami pomáha rozlišovať funkčné oblasti, keď tmavšie odtiene odlišujú technické časti od ostatných vonkajších, ktoré sú červené.

-jj-, Zetor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov