Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia Telluride – Osemmiestny obor

Juhokórejská automobilka Kia ohúrila na autosalóne v Detroite svojim najväčším SUV v histórii. Kia Telluride, ktorá sa vyrába v USA a je určená pre zámorský trh, pohodlne odvezie v troch radách osem osôb.

Kia v podstate s gigantickým vozidlom reaguje na aktuálny problém firmy súvisiaci s poklesom predaja v segmente SUV, ktorý inak patrí v súčasnosti medzi najdynamickejšie rastúci automobilový trh.

Prečítajte si aj: Kia Stonic: Traja kamaráti

Luxusnejší a sofistikovanejší súrodenec aj na európskom kontinente známeho Sorenta sa bude vyrábať v závode vo West Pointe v americkom štáte Georgia. Na samotnom vývoji vozidla sa však podieľalo aj dizajnérske štúdio v kalifornskom Irvine.

Prečítajte si aj: VIDEOTEST Kia Ceed 1,6 CRDi: Skrytá stránka

Absolútnu premiéru absolvoval Telluride na vlaňajšom Týždni módy v New York City. Spojenie tohto modelu Kia s prezentáciou na módnom móle má na svedomí kolekcia Brandon Maxwell z Texasu, ktorou sa údajne tvorcovia vozidla okrem iného inšpirovali.

Prečítajte si aj: Kia Stinger boduje

„Fashion“ inšpirácia, pri ktorej nechýbala ani top modelka a zámorská celebrita Bella Hadid, sa najviac prejavila v interiéri. Dizajn aj použité materiály vytvárajú skutočne impozantný a luxusný celok.

Prečítajte si aj: Kia rastie vďaka hybridným a elektrickým vozidlám

V kabíne sa nachádza čalúnenie s Nappa kožou alebo obloženie imitujúce brúsený kov či drevo. Telluride okrem použitých materiálov vyzdvihuje hlavne priestrannosť vo všetkých aspektoch.

Prečítajte si aj: Kia Stinger pre Mateja Tótha

Samotná koncepcia nadväzuje na aktuálne trendy, na vrchu stredového tunelu je tak umiestnený displej multimediálneho systému so štedrou uhlopriečkou veľkou10,25-palca. Gigantické SUV bude poháňané alternatívne a tiež šesťvalcovým agregátom.

Prečítajte si aj: Kia na Slovensku vyrobila už 3 milióny automobilov!

Model Telluride, ktorý má nahradiť úspešnú verziu Kia Borrego, na vybraných trhoch známu aj pod označením Mohave, je o niekoľko centimetrov dlhší aj širší ako Sorento. Vďaka tomu pojme osem cestujúcich vrátane šoféra.

Z hľadiska exteriéru modelu Telluride zaujmú najmä početné doplnky karosérie bežné u terénnych automobilov. Napríklad smerom hore vyvedené odsávanie motora, batožina na streche vozidla, pričom si môžete pomôcť aj rebríkom.

Kia má vo svojom modelovom portfóliu SUV okrem Sorenta aj Sportage a Soul, pričom kategóriu takzvaných crossoverov zasa reprezentujú Stonic a Niro. Telluride je rozhodne veľmi zaujímavým SUV, ktoré však na európskych cestách len tak ľahko neuvidíme.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov