Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Benzina sa po 15 rokoch vracia na slovenský trh

Česká sieť čerpacích staníc Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol vstupuje na slovenský trh, vracia sa tam po 15 rokoch.

Prvú čerpaciu stanicu na Slovensku chce firma otvoriť v Malackách blízko českých hraníc smerom na Veľké Leváre na jar tohto roku, roku do konce roku by už mala mať v krajine pod kontrolou desať púmp.

Hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl však neupresnil, koľko chce spoločnosť na Slovensku celkovo investovať. Benzina je lídrom v počte čerpacích staníc v Českej republike, má 406 púmp a objemom predaných hmôt ovláda štvrtinu tamojšieho trhu.

„Investícia má dlhodobú povahu. Chceme ísť postupnými krokmi a sme presvedčení, že sa staneme na slovenskom trhu jedným z významných hráčov. Dosiahnutie úrovne desiatich staníc do konca roku 2019 by bolo úspechom, ale dôležitejšie než vysoké tempo rozvoja je pre nás dodržanie naplánovaného obchodného modelu,“ uviedol člen predstavenstva Tomasz Wiatrak.

Expanziu na slovenskom trhu chce Benzina vykonať najmä spoluprácou s menšími prevádzkovateľmi čerpacích staníc, otvorená je ale aj akvizíciám väčších reťazcov. „Malým prevádzkovateľom ponúkame výhodnú spoluprácu,“ dodal Wiatrak.

V zahraničí doteraz pumpy Benzina vlastnené Unipetrolom neboli. Samotná značka Benzina vznikla v roku 1953 vo vtedajšom Československu. Ministerstvo chemického priemyslu značkou nahradilo pôvodný názov Benzinol používaný pre čerpacie stanice od roku 1949, ale na Slovensku zostal.

Unipetrol je jediným spracovateľom ropy v Česku, okrem vlastníctva Benziny je jedným z najvýznamnejších tamojších výrobcov plastov. Od roku 2005 je súčasťou poľskej skupiny PKN Orlen, ktorá sa vlani stala jediným vlastníkom spoločnosti.

sdr

Ročná kapacita oboch českých rafinérií v Kralupoch a Litvínove je dohromady deväť miliónov ton ropy, z toho v kralupskej rafinérii 3,3 milióna ton. Zbytok pripadá na severočeský Litvínov.

Česko dlhodobo vedie v štatistických ukazovateľoch počtu obyvateľov na verejnú čerpaciu stanicu alebo v početnosti púmp na diaľniciach. V polovine vlaňajšieho augusta napočítali u našich bratov 3974 verejných čerpacích staníc, čo je o 34 viac než na konci roku 2017.

Ich počet rastie už 11 rokov v rade. Celkový počet čerpacích staníc v porovnaní s koncom predvlaňajšieho decembra vzrástol o 19 na 7039. Najviac verejných púmp sa nachádza v Stredočeskom a Juhomoravskom kraji, najmenej v Karlovarskom.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov