Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Formula E: Massa kývol na ponuku Venturi

Všetko nasvedčuje tomu, že nová sezóna 2018/2019 v seriáli majstrovstiev sveta ABB FIA Formuli E, bude historická. Do elektrického kolotoča totiž vstúpia nielen nové monoposty druhej generácie, ale aj špičkový pretekári. Posledným ťahákom je zatiaľ skúsený Brazílčan Felipe Massa.

Vicemajster sveta 2008 z „efjednotky“ a rodák zo Sao Paula bude v piatej sezóne elektrickej formuly hájiť farby monackej stajne Venturi, ktorej sa upísal na tri roky.

Massa sa naposledy v pretekárskom monoposte objavil v marci počas úvodného podujatia brazílskeho šampionátu Stock Car. Na vlastnej koži otestoval vozidlo Formule E po prvý raz vlani pri testoch pre Jaguar.

Prečítajte si aj: Formula E: Je to čierne na bielom! Porsche vstupuje do elektrického kolotoča

„Som šťastný, že sa pripojím k tímu Venturi v seriáli Formule E, ktorý sa v krátkom čase stal vynikajúcim šampionátom. Už dlhší čas som javil záujem o túto inovatívnu, do budúcnosti hladiacu disciplínu,” uviedol ostrieľaný 37-ročný pilot.

“Páči sa mi formát mítingov, okruhy v centre miest a kontakt s fanúšikmi. Nemôžem sa dočkať, až sa zúčastním na testovaní nového monopostu druhej generácie,“ uviedol ostrieľaný 37-ročný pilot, ktorý už nové elektrické “žihadlo” stihol aj otestovať.

Massa sa preslávil hlavne svojimi výkonmi v súťaži F1. Kariéru odštartoval v tíme Sauber, odkiaľ v roku 2003 kývol na ponuku testovacieho jazdca zo stajne Scuderia Ferrari.

Prečítajte si aj: Formula E: Audi e-tron Vision Gran Turismo alebo z obľúbenej videohry do reality!

Dočasne sa v rokoch 2004 a 2005 vrátil do Sauberu, ale v nasledujúcej sezóne už ako pilot Ferrari zaznamenal prvé dva triumfy v Grand Prix. Ako prvý od čias legendárneho krajana Ayrtona Sennu vyhral domácu veľkú cenu.

O dva roky neskôr dosiahol v monoposte z Maranella najväčší úspech. Až do konca sezóny sa preťahoval o titul svetového šampióna s Lewisom Hamiltonom a hoci mal v sezóne na konte o jeden titul z Grand Prix viac, napokon sa tešil britský pilot.

Massa sa musel uspokojiť napriek šiestim prvenstvám s druhým miestom.  V roku 2014 potom v tíme Williams nahradil Pastora Maldonada. Brazílčan počas kariéry v F1 vyhral pri 269 štartoch celkovo 11 veľkých cien a vyjazdil si aj 16-krát prvé miesto na rošte.

Prečítajte si aj: Ženeva/Formula E: Nissan ukázal elektrinou poháňaného „nadzvukového vtáka“

„Je mi cťou, že môžem privítať Felipeho do rodiny Venturi. Potrebovali sme ho. Jeho skúsenosti, rýchlosť a otvorenosť.  Formula E je extrémne zložitá z hľadiska nastavenia a riadenia. Spolupráca medzi jazdcom a tímom inžinierov je tu kľúčom k úspechu a je tu ešte dôležitejšia, než v iných disciplínach. Jeho pätnásťročné skúsenosti z F1 nám určite pomôžu,“ povedal na margo príchodu temperamentného Brazílčana šéf tímu Venturi Gildo Pastor.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov