Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V nedeľu na Pikes Peak aj Bentley Bentayga!

Vraj má renomé luxusného SUV. To však neznamená, že Bentley Bentayga sa nemôže zúčastniť legendárnych pretekov do vrchu – Pikes Peak. Už v nedeľu bude Bentley za volantom aj s dvojnásobným víťazom eventu Rhysom Millenom útočiť na celkový triumf.

Hora Pikes Peak v americkom štáte Colorado bude cez víkend dejiskom už 96. ročníka medzinárodných automobilových pretekov do vrchu, ktoré sú považované za najobtiažnejšie na svete vo svojej kategórii. V minulosti šotolinová, dnes asfaltová cesta na vrchol je dlhá 20 kilometrov a končí v nadmorskej výške 4300 metrov. Na účastníkov pretekov, ktoré sa jazdia od roku 1916, čaká celkovo 156 zákrut.
Prečítajte si aj: Ken Block šantil na slávnom Pikes Peaku, driftoval a zákruty išiel šmykom

Bentley vyšle do boja špeciálne upravený model Bentayga, ktorý bude mať pod kapotou šesťlitrový benzínový motor twin-turbo W12. Avšak na nemilé prekvapenie originálny dvanásťvalec má „len“ rovnaký výkon ako v sériovom aute, čo v praxi znamená ešte stále gigantických 447 kW (608 koní) a 900 newtonmetrov. Sériové prevedenie zvládne vďaka šesťlitrovému dvanásťvalcu zrýchliť z pokoja na stovku za 4,1 sekundy, maximálna rýchlosť je stanovená na 301 km/h.

Samotné vozidlo prešlo „odtučňovacou diétou“ a z interiéru britská automobilka vypitvala všetko, čo nebolo potrebné. Tradičné sedadlá nahradili pretekárske sedačky, von išli aj tlsté koberčeky, multimediálny systém či polstrovanie. Naopak, pribudla ochranná klietka a výfuková sústava od firmy Akrapovic. Súčasťou je tiež karbónový kit s predným a zadným spojlerom.
Prečítajte si aj: Bentley Bentayga s exkluzívnym rybárskym setom Mulliner

O spomaľovanie sa starajú karbónovo-keramické brzdy, ktoré sú rovnako dostupné aj pre bežných zákazníkov.
Bentley Bentayga dostalo aj rovnaký elektronicky ovládaný podvozok a na kolesách sú obuté produkčné pneumatiky Pirelli. Niet preto pochýb o tom, že SUV Bentley bude súťažiť v tzv. Production Class, teda skupine produkčných vozidiel. V tomto segmente drží traťový rekord Paul Dallenbach, ktorý v roku 2014 na aute Range Rover Sport dosiahol čas 12:35,61 minút.

Zárukou tohtoročného športového úspechu má byť pre tím Bentley aj prítomnosť novozélandského pilota Millena za volantom. Už Millenov otec Rob vytvoril svojho času hneď päť rekordných zápisov s vozidlom Toyota na pretekoch Pikes Peak. Rhys pokračuje v rodinnej tradícii, pričom na slávnych pretekoch v Colorade nenašiel premožiteľa v rokoch 2012 (Hyundai) a 2015 (elektrický prototyp). V nedeľu sa tak pokúsi skompletizovať víťazný hetrik.
Prečítajte si aj: Bentley Bentayga už možno ovládať aj cez hodinky

„Príležitosť súťažiť s Bentley na pretekoch do vrchu Pikes Peak som si jednoducho nemohol nechať ujsť. Neponechal som nič na náhodu a navštívil som aj továreň automobilky v Crewe (Anglicko). Bol som ohromený schopnosťami a vedomosťami, ktoré sa uplatňujú počas výroby týchto vozidiel. Mal som tiež ako prvý možnosť zviesť sa v upravenom pretekárskom špeciály, ktorého výkon ma absolútne ochromil. Dúfam, že počas samotných pretekov získam s Bentley nový rekordný čas v segmente SUV.”

Pikes Peak sa presne nachádza v predhorí Skalnatých hôr v rezervácii Pike National Forest, asi 16 kilometrov západne od mesta Colorado Springs v okrese El Paso County v americkom štáte Colorado. Pôvodne ho španielsky prisťahovalci nazývali El Capitan („Kapitán“), neskôr ho premenovali na „Pike’s Peak“ po prieskumníkovi Zebulonovi Pikeovi, ktorý v roku 1806 viedol výpravu do oblasti dnešného južného Colorada. Arapažský názov vrchu je heey-otoyoo’ („Dlhý vrch“).
Prečítajte si aj: Bentley má špeciálne auto pre chovateľov sokolov

Pikes Peak je jedným z 88 „fourteeners USA“, teda amerických vrcholov, ktoré sú vyššie než 14.000 stôp
(4267 m). Jeho vrchol sa vypína do výšky 2600 metrov nad mestom Colorado Springs. V súčasnosti sa na vrchu nachádza niekoľko zariadení pre návštevníkov, vrátane reštaurácie a darčekových predajní. Na vrchol vedie ozubená železnica „Manitou and Pike ‘s Peak Railway“ vedúca z Manitou Springs.
Prečítajte si aj: Volkswagen na Pikes Peak: s elektrickým pohonom do oblakov

Automobilom je možné využiť 31 km dlhú cestu Pikes Peak Highway, ktorá začína v meste Cascade. Cestu, ktorá je od roku 2011 vyasfaltovaná, preslávil krátky film režiséra Jeana Louisa Moureyho – „Climb Dance“ z roku 1988, v ktorom fínsky profesionálny pilot Ari Vatanen letí na svojom aute Peugeot 405 Turbo 16 GR cez nebezpečné serpentíny, ale aj spomínané medzinárodné preteky do vrchu (Pikes Peak International Hill Climb).

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov