Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen na Pikes Peak: s elektrickým pohonom do oblakov

Volkswagen s elektrickým pohonom pôjde najslávnejšie preteky do vrchu.

Volkswagen oznámil, že vyvíja pretekársky automobil s elektrickým pohonom, s ktorým sa postaví na štart najslávnejšich pretekov do vrchu na svete – legendárneho Pikes Peak v Spojených štátoch. V pretekárskom prototype sa budú overovať technické riešenia pre pripravované modely.

Volkswagen sa púšťa do nového dobrodružstva v motoristickom športe – do vývoja pretekárskeho vozidla s elektrickým pohonom pre Najhorúcejší preteky do vrchu na svete. Prototyp s pohonom všetkých kolies sa 24. júna 2018 postaví na štart pretekov do vrchu Pikes Peak International v štáte Colorado. Jeho cieľom bude vytvoriť nový rekord pre elektrické vozidlá na trati s cieľom v nadmorskej výške 4 300 metrov. Tento nový projekt je súčasťou procesu premeny Volkswagenu v popredného výrobcu vozidiel s elektrickým pohonom. Do roku 2025 bude značka Volkswagen ponúkať 23 modelov s elektrickým pohonom.

„Preteky do vrchu Pikes Peak sú jedným z najpopulárnejších automobilových zápolení na svete. Svojou mimoriadnou náročnosťou sa vynikajúci hodí na preverenie schopností nastupujúcich technológií. Naše pretekárske vozidlo s elektrickým pohonom bude vybavené inovatívnymi technológiami akumulátorov a pohonu. Extrémny záťažový test na Pikes Peak nám poskytne dôležité informácie, z ktorých bude ťažiť náš budúci vývoj, a predstaví naše produkty aj ich technológie,“ vysvetlil člen predstavenstva zodpovedný za rozvoj značky Volkswagen Dr. Frank Welsch. Pôsobil aj v spoločnosti Škoda Auto, kde pod jeho vedením vznikol okrem iného aj veľaúspešné súťažné vozidlo Škoda Fabia R5.

Pretekárske vozidlo vyvíja Volkswagen Motorsport v úzkej spolupráci s technickým vývojom vo Wolfsburgu.

„Preteky do vrcholu Pikes Peak sú pre nás novým začiatkom. Pretekárske vozidlo s elektrickým pohonom vyvíjame prvý raz. Projekt je tiež dôležitým míľnikom pre naše nové smerovanie v motoristickom športe,“ uviedol riaditeľ divízie Volkswagen Motorsport Sven Smeets.

Volkswagen Motorsport sa pretekov do vrchu Pikes Peak naposledy zúčastnil v roku 1987 s extrémnym vozidlom Golf s dvoma motormi, ktorý ale vtedy nedošiel do cieľa. „Je najvyšší čas to napraviť,“ dodal Smeets.

Preteky do vrchu Pikes Peak International, ktoré bývajú označované aj ako “Závod do oblakov”, sa jazdia od roku 1916 vo Skalnatých horách blízko Colorado Springs. Trať je dlhá 19,99 kilometra a vedie na vrchol vo výške 4 300 metrov nad morom.

Súčasný rekord v triede elektrických prototypov je 8:57,118 minúty. Od roku 2016 je jeho držiteľom americký pretekár Rhys Millen (e0 PP100). Absolútny traťový rekord drží Sébastien Loeb (Peugeot 208 T16 Pikes Peak), ktorý v roku 2013 dosiahol čas 8:13,878 minúty.

VW (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov