Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Ken Block šantil na slávnom Pikes Peaku, driftoval a zákruty išiel šmykom

Na Slovensku sme navyknutí na preteky do vrchu na Pezinskej Babe alebo Jankovom vŕšku, ale slávny Pikes Peak v americkom Colorade to je trochu iná káva. Nedávno sa o tom presvedčil aj profesionálny rely pretekár Kenneth „Ken“ Block, ktorý tu predviedol ukážkovú jazdu pre „fajnšmekrov“.


Čoskoro 50-ročný Block, ktorý je mimochodom spoluzakladateľom americkej značky DC Shoes (pozn. obuv pre skatebording a snoubording), je známy aj svojimi adrenalínovými aktivitami v oblasti skatebordingu, snoubordingu a motokrosu. Tentoraz predviedol kaskadérske kúsky na vyhlásenej trati pre preteky do vrchu na “štvorkolesovom drakovi.”


Video trailer s názvom „Climbkhana“ poteší azda každého motoristického nadšenca. Čistý pôžitok z jazdy umocňuje zvuk motora Kenovho Fordu Mustang bez akejkoľvek sprievodnej hudby, ktorá dostane priestor až pri záverečných titulkoch. Block so špeciálne upraveným vozom driftoval a všetky ostrejšie zákruty išiel šmykom, takže sa prakticky neustále okolo neho vytváralo silné mračno dymu.


Pikes Peak býva dejiskom pretekov do vrchu, ktoré sú považované za najobtiažnejšie na svete vo svojej kategórii. V minulosti šotolinová, dnes asfaltová cesta na vrchol je dlhá 20 kilometrov a končí v nadmorskej výške 4300 metrov. Na účastníkov pretekov, ktoré sa jazdia od roku 1916, čaká celkovo 156 zákrut.


Block na spekatulárnu jazdu použil špeciálne upravený Ford Mustang s osemvalcovým motorom so zdvihovým objemom 6,7 litra. Celkový výkon sa zvýšil na 1043 kW (1418 koní), pričom táto mašina nejazdí na benzín, ale na metanol.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov