Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Auto roka 2022 pozná finalistov. Skutočné auto je len jedno!

Počet súťažiacich v ankete Auto roka 2022 v ostatnom čase stúpal. Tento ročník bude prelomový, do finálovej zostavy sa totiž dostalo len jedno jediné auto, ktoré je poháňané aj spaľovacími motormi.

Organizátori európskeho podujatia Auto roka nedávno zverejnili mená 39 kandidátov, ktorí sa dostali do výberu pre ročník 2022. Teraz výber zúžil na finalistov, ktorých je tradične sedem. O titul sa po prvýkrát prevažne elektrické modely.

.Do finálovej sedmičky sa prepracovali Cupra Born i americký crossover Ford Mustang Mach-E. Južná Kórea do súboja zapája pokrvných príbuzných Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6. Francúzi priniesli Renault Mégane E-Tech Electric a jediným zástupcom spaľovacích modelov je nový Peugeot 308. Nechýba ani zastúpenie Česka, keďže posledným adeptom je Škoda Enyaq iV.

Za týmto výberom stojí medzinárodná porota zložená zo 60 motoristických novinárov z 23 krajín Európy. Vyhlásenie výsledku je naplánované na posledný deň februára 2022.

1. Cupra Born

Vývoj modelu Cupra el-Born sa zameral na športový výkon a dynamiku. Šofér si tak môže kedykoľvek užívať okamžité zrýchlenie, ktoré napríklad z 0 na 50 km/h trvá len 2,9 sekundy. Pre model CUPRA el-Born bol v rámci platformy MEB exkluzívne vyvinutý športový podvozok s adaptívnymi tlmičmi DCC Sport (Dynamic Chassis Control Sport). Viac sa dozviete tu.

Cupra el-Born: Športiak s dojazdom až 500 km

2. Ford Mustang Mach-E

Americká automobilka Ford sa snaží zachytiť nastupujúci éru elektromobility a tak uvádza na trh model Mustang Mach-E GT Performance Edition. Niečo málo o Mustangu Mach-E sa dočítaš tu.

Ford Mustang Mach-E GT Performance Edition: 480 koní

3. Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 je prvým vozidlom Hyundai vyvinutým od počiatku ako elektromobil a iba ako čistý elektromobil, teda bez alternatívy so spaľovacím motorom či hybridným pohonom. Štartuje novú éru pre Hyundai a hoci je prvotina, nielenže sa nemá za čo hanbiť, ale v mnohom konkurentov rovno prekonáva. Viac tu.

Hyundai Ioniq 5 – Hneď od začiatku dobrý!?

4. Kia EV6

Kia EV6 v prvom momente ohúri dizajnom karosérie. Viem, niekomu sa auto páči viac a inému až tak nie. Do môjho vkusu sa tentoraz dizajnéri trafili. V interiéri novej Kie EV6 vládne minimalistická architektúra. Dominuje tu obrovský displej tiahnúci sa takmer celou palubnou doskou, rozdelený na dve 12,3-palcové obrazovky, viac tu

Kia EV6: Zjednotenie protikladov – prvá jazda

5. Peugeot 308

Peugeot 308 prichádza na náš trh a ja som mohol byť v prvej skupine novinárov, ktorí si ho mohli vyskúšať na slovenských cestách. A dopredu poviem, že práve slovenské cesty ma presvedčili o tom že nový Peugeot 308 je skvelé auto. Poďme však po poriadku. Viac tu.

Peugeot 308 – Opäť príjemný podvozok, prvá jazda

6. Renault Mégane E-Tech Electric

Renault konečne ukázal sériovú podobu nového Meganu. A výsledok? Auto je úplne odlišné od svojich predchodcov, a to nielen typom karosérie, ale aj pohonom. Fosílne palivo nečakajte, jedna sa o čistú električku. Viac tu.

Renault Megane E-Tech – S benzínom sa lúčime

7. Škoda Enyaq iV

Ak ste už novú Škodu Enyaq iV videli na vlastné oči, potom mi iste dáte za pravdu, keď poviem, že ide o poriadny kus auta. Veď na najväčšie SUV v ponuke značky – model Kodiaq, stráca elektromobil v každom smere iba niekoľko milimetrov. Viac tu.

Škoda Enyaq iV 80 – Domáci elektromobil + VIDEO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov