Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo Vera: Štrajk šoférov nehrozí

Divízia Volvo Trucks nedávno predstavila elektrický autonómny ťahač nazvaný Vera. V podstate je to len podvozok bez kabíny, a teda aj šoféra, ktorý môže ťahať prakticky akýkoľvek náklad.

Podľa niektorých odborníkov však absencia spomínanej šoférskej kabíny výrazne nabúrala aerodynamiku ťahača Volvo Vera. Ten by sa mal hlavne zo začiatku využívať v kontrolovaných podmienkach, napríklad v rozľahlých logistických centrách.

Prečítajte si aj: Volvo má prvú továreň v USA

Švédska automobilka tak dala jasne najavo, ako si predstavuje budúcnosť nákladnej cestnej dopravy. Zrejme si aj nájde rýchlo svojich fanúšikov a uplatnenie najmä medzi autodopravcami hľadajúcim profesionálnych vodičov.

Prečítajte si aj: Volvo 360c – posteľ namiesto volantu

Claes Nilsson, prezident Volvo Trucks, k novému konceptu robotického ťahača Vera poznamenal, že „plný potenciál prepravného priemyslu ešte zostáva odhaliť“. Všetko vraj nasvedčuje tomu, že globálny dopyt po preprave bude v nasledujúcich rokoch výrazne rásť.

Prečítajte si aj: Toyota a Volvo – synonymum bezpečnosti

Výhodou plne elektrického a plne autonómneho ťahača Vera je fakt, že vďaka nehlučnej a bezemisnej prevádzky sa dá používať prakticky kdekoľvek, vrátane hustej mestskej zástavby. Automobilka zo severu Európy zatiaľ podrobnosti k elektrickému vybaveniu neposkytla.

Prečítajte si aj: Volvo hlási polročný nárast predaja

Volvo si od nového modelu sľubuje, že bude mať výrazne nižšiu spotrebu než klasické kamióny. Klesne jeho hmotnosť vďaka absencii kabíny, navyše nebude mať taký odpor vzduchu. Zatiaľ firma vyvinula koncept, ale pracuje na možnosti sériovej výroby.

Volvo vlani predstavil na veľtrhu úžitkových vozidiel v Hannoveri prvý elektrický kamión, predávať ho začne v roku 2019. Model FL Electric zvládne prepraviť až náklad ťažký 16 ton, podľa druhu batérií potom zvládne na jedno nabitie až cestu dlhú 300 km.

Prečítajte si aj: Honda Accord, Volvo XC60 a Lincoln Navigator severoamerickými autami roka 2018

Prečítajte si aj: Česká golfistka Spilková a Volvo to spolu ťahajú už ôsmy rok

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov