Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo 360c – posteľ namiesto volantu

Všetko nasvedčuje tomu, že švédska automobilka Volvo má v pláne konkurovať aj autobusovej, železničnej a leteckej doprave. Autonómna a plne elektrická futuristická štúdia s názvom Volvo 360c dokonca naznačuje, že by to ani nemuselo trvať tak dlho.

Značka zo severu Európy koketovala s návrhom autonómneho automobilu už pred tromi rokmi, keď uzrel svetlo sveta Concept 26. Ten však ešte v podstate počítal s tradičným prevedením s volantom a šoférom. Volvo 360c posunulo v tomto smere latku ešte vyššie a vodiča v podstate odsúva do úlohy pasívneho pasažiera.

Nová štúdia má byť natoľko samostatná, že ani nemá volant a cestujúci v nej môže namiesto šoférovania, relaxovať, čítať knihu a alebo aj spať. Volvo 360c má dosiahnuť najvyšší piaty stupeň autonómie. „Autonómne riadenie nám otvorí nové a vzrušujúce obchodné modely a dovolí zákazníkom stráviť čas v aute tak, ako budú chcieť,” dodáva šéf Volvo Hakan Samuelsson.

Prečítajte si aj: Toyota a Volvo – synonymum bezpečnosti

V praxi to znamená, že Volvo 360c bude plne riadené počítačom a to vo všetkých prostrediach a situáciách. K dosiahnutiu týchto cieľov predstavili švédski inžinieri a dizajnéri „nový jazyk“ vonkajších svetiel, ktoré komunikujú s ostatnými účastníkmi premávky prostredníctvom zvukov, farieb a ďalších vizuálnych prvkov.

„Nestratili sme v honbe za efektivitou empatii pre cestujúcich? Efektivita by nemala byť o tom, koľko práce zvládnete vtesnať do svojho dňa, alebo ako rýchle sa dokážete dostať tam, kam cestujete, ale mala by byť o tom, ako sa tam dostanete,“ kladie si básnickú otázku a vzápätí prostredníctvom svojho oficiálneho videa vysvetľuje švédska automobilka.

Faktom je, že do vozidla Volvo 360c môžete nasadať celý týždeň a čaká vás sedem rôznych zážitkov. V prípade potreby si môžete vytvoriť lôžkový interiér alebo využiť kabínu ako mobilnú kanceláriu, obývaciu izbu, ale tiež ako zábavný kútik vďaka virtuálnej realite.

Prečítajte si aj: Volvo hlási polročný nárast predaja

Podľa švédskej automobilky, ktorá od roku 2010 patrí čínskemu koncernu Geely, by takýto koncept mohol konkurovať leteckej, autobusovej aj vlakovej doprave. Zatiaľ, čo na krátkych vnútroštátnych letoch musíte riešiť kontroly, rady a preplnené letiská, Volvo 360c ponúkne luxusný privátny priestor, ako keď letíte prvou triedou, a navyše vás odvezie od dverí ku dverám.

Interiér je vzhľadom k možnostiam využitia plne modulárny a dominantou 360c je gigantická sklenená kopula, ktorá sa tiahne prakticky nad celým vozidlom. Tá neslúži len k prepúšťaniu svetla, ale na bočnom skle sa zobrazujú rôzne informácie, či už o samotnej ceste, alebo čomkoľvek ďalšom, čo si cestujúci určia.

Prečítajte si aj: Detroit: Honda Accord, Volvo XC60 a Lincoln Navigator severoamerickými autami roka 2018

„Konceptom 360c chceme zahájiť diskusiu s tým, že viac nápadov a odpovedí dostaneme časom, ak sa budeme ďalej učiť. Veríme však, že plne autonómna jazda má potenciál v mnohých ohľadoch zásadne zmeniť našu spoločnosť. Bude mať hlboký dopad na to, ako ľudia cestujú, ako navrhujeme naše mestá a ako používame infraštruktúru,“ uviedol Mårten Levenstam z Volvo Cars.

-jj-

 

 

 

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov