Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo má prvú továreň v USA

Švédska prémiová automobilka Volvo Cars nedávno otvorila svoju prvú výrobnú továreň na území USA. Pri tejto príležitosti predstavila aj nový sedan Volvo S60, ktorý sa vyrába práve vo fabrike v Charlestone v štáte Južná Karolína.

Predovšetkým výborné predajné čísla rozhodli o tom, že automobilka zo severu Európy rozširuje svoje pole pôsobnosti. Má to aj svoju logiku. Sedan Volvo S60 sa výborne predáva v zámorí aj v Číne, zatiaľ čo kombi V60 preferujú spotrebitelia na starom kontinente. Preto sa vyrába vo švédskom meste Torslanda, ale v pláne je aj výroba v belgickom Gente.

„Nové Volvo S60 je jedným z najvzrušujúcejších modelov, ktoré sme kedy vyrobili,“ vyhlásil prezident a generálny riaditeľ Volvo Cars Håkan Samuelsson. „Ide o vozidlo pre skutočných milovníkov šoférovania, ktoré nám zaistí silnú pozíciu v segmente sedanov na trhoch v USA a Číne, čo povedie k rozšíreniu obchodných príležitostí pre spoločnosť Volvo Cars.“

Prečítajte si aj: Volvo 360c – posteľ namiesto volantu

Nová S60 je prvým modelom Volvo, ktorý nebude k dispozícii aj s naftovými motorizáciami, čo len potvrdzuje vážnosť avizovaného záväzku k elektrifikácii a budúcnosti bez tradičných spaľovacích agregátov, ktorý švédska automobilka prijala medzi prvými v rámci svojho priemyslového odvetvia.

Potenciálni záujemcovia si tak môžu vyberať zo štyroch motorizácií, pričom dve jednotky sú plug-in hybridné s preplňovaným turbodmýchadlom a kompresorom. Slabšia verzia ponúka kombinovaný výkon 340 koní (250 kW), jednotka T8 Twin Engine disponuje rovnými štyrmi stovkami koní (294 kW).

Obe motorizácie sú vďaka elektromotoru s oboma poháňanými nápravami. Hybridné motorizácie neskôr doplnia dva benzínové štvorvalce – T5 (250 k a 350 N.m) a výkonnejší T6 s maximálnym výkonom 310 koní a krútiacim momentom 400 N.m. Volvo S60 meria na dĺžku 4761 mm, šírka je 2040 mm, výška 1431 mm a veľkosť batožinového priestoru 442 litrov.

Prečítajte si aj: Toyota a Volvo – synonymum bezpečnosti

Kombi verzia je mierne kratšia – 4 635 mm pri rázvore náprav 2 776 mm. Hmotnosť „švédsko-americkej“ novinky zatiaľ automobilka neuviedla, rozmery sú 4,76 x 1,85 x 1,43 metra. Rázvor potom dosahuje solídne rozmery – 2,87 metra. Pre porovnanie, Volvo S60 je o niečo menšie než aktuálna Škoda Superb, ale rázvor má o niečo dlhší.

Nové Volvo S60 je jedným z najbezpečnejších vozidiel, ktoré križujú cesty po celom svete.   Systém City Safety s technológiou automatického brzdenia pomáha šoférom predchádzať kolíziám. Je to jediný systém na trhu, ktorý dokáže rozpoznať chodca, cyklistov a veľké zvieratá.

Volvo S60 vďaka funkciám systému City Safety dokáže automaticky brzdiť tak, aby zmiernil dopad prípadnej čelnej zrážky s protiidúcim vozidlom. Na želanie je dostupný systém asistenta pre jazdu v kolónach a semiautonómne riadenie Pilot Assist poslednej generácie a ďalšie asistenčné systémy s podporou riadenia.

Prečítajte si aj: Volvo hlási polročný nárast predaja

Užívateľské rozhranie Sensus automobilky Volvo Cars je úplne kompatibilné so systémami Apple CarPlay, Android Auto a sieťou 4G, čo umožňuje šoférovi byť neustále pripojený k internetu. Intuitívny spôsob ovládania zaisťuje dotykové rozhranie v štýle tabletu, ktoré ponúka prístup k palubným funkciám, navigačnému systému, online službám aj zábavným aplikáciám.

Švédska automobilka už skôr oznámila, že nové Volvo S60 bude dostupné tiež vo vysoko výkonnej elektrifikovanom variante Polestar Engineered, za ktorým stojí spoločnosť Polestar. Tá predstavuje divíziu automobilky Volvo Cars špecializujúcou sa na vývoj vysoko výkonných elektrických vozidiel.

Prečítajte si aj: Česká golfistka Spilková a Volvo to spolu ťahajú už ôsmy rok

Úroveň výbavy Polestar Engineered bude dostupná exkluzívne pre plug-in hybridnú motorizáciu T8 Twin Engine, pričom ponúkne zdokonalené kolesá a vylepšenie brzdového systému, odpruženia a riadiacej jednotky motoru. Vďaka tomu sa zvýši kombinovaný výkon modelu Volvo S60 T8 na 415 koní.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov